Griep-tv

Wat geweldig dat de afstandsbediening niet in het ziekenfondspakket zit. Want wij hebben weer dezelfde fout gemaakt: we lagen met griep op bed en gingen zappen....

Vanaf ons ziekbed zagen wij huisvrouwen die elkaars 'vieze huishouding' moeten doen en die elkaars kinderen apen en rotzakken noemen, in Jouw vrouw, mijn vrouw bij RTL 4. Wij moesten even een teiltje.

We kregen flinke koorts. We dachten zelfs dat we Bonnie St. Claire zagen (alcohol, blond haar en Bonnie kom je buiten spelen, die). In onze droom trad ze op bij de TROS. Bonnie is altijd bij de TROS als wij griep hebben. Maar het werd nog gekker: we dachten zelfs dat Barend en Van Dorp een hele uitzending wijdden aan Edwin de Roy van Zuydewijn, die vrije jongen die kennelijk in beeld komt als je niemand van het koninklijk huis kunt strikken. Kunt u nagaan hoe ziek wij waren.

Toen de koorts bij de 40 graden kwam, droomden wij dat Geert Wilders met een beginselprogramma gekomen was. Wij hallucineerden dat hij de helft van de ambtenaren wilde ontslaan, de Antillen uit het koninkrijk wilde doen en de islamitische scholen wilde sluiten. De ministeries van Economische Zaken en Onderwijs konden dicht en de publieke omroep moest terug tot één zender. Nederland uit de EU en de gulden terug, dat droomden wij. Grappig wat je bij elkaar ijlt.

Maar toen knapten we op. We zagen Andries Knevel met Dries van Agt. Nooit gedacht dat we dit ooit van ons leven zouden zeggen: Van Agt had onze sympathie. Hij vindt nu dat je de positie van de Palestijnen moet meewegen als je het Palestijns-Israëlische conflict wilt oplossen. Je hoorde haast Een Ander Joods Geluid. Knevel was het heftig oneens met Van Agt en koos blind de zijde van Israël, maar gaf Van Agt de ruimte om zijn opvattingen te verklaren. Resultaat: goede televisie. Hulde aan de Driezen.

Op zondag zaten we alweer op, en zagen de Franse film Être et avoir. Over een dorpsschool met één leerkracht, in de Auvergne. Twee uur lang, geen commentaar, alleen maar gewoon filmen in die klas. En aan het eind begint de grote vakantie en moet de meester een traan wegslikken. Wij voelden de vitaliteit terugkeren.

Maar toen we beter waren, bleek dat we dat van Wilders helemaal niet gedroomd hadden. Zijn vuurwerkhoofd in alle rubrieken en de media hypeten braaf de onafhankelijkheidsverklaring. Terwijl er niets te hypen viel. Dokter Bernard, help ons! Breng ons door het ergste heen!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden