Griep-hysterie

Nu alle vaccins zijn besteld voor honderden miljoenen, keert het gezonde verstand terug. Inenten van scholieren voor een milde griep is een slecht idee.

Ferry Haan

Aan het eind van dit jaar beschikt de Nederland over 34 miljoen vaccinaties tegen de Mexicaanse griep. Deze zijn volgens de berichten aangeschaft voor 200 miljoen euro. Het kan ook 250 miljoen euro zijn, zowel het ministerie van Volksgezondheid als de farmaceutische industrie wil hierover niets zeggen. Bescherming tegen de Mexicaanse griep kost dus 12 euro, want per persoon zijn twee spuiten nodig.
Een koopje.

Tamiflu

De Nederlandse overheid heeft hierbij ook 5 miljoen doses van de virusremmers Tamiflu besteld. Deze kosten per stuk 30 euro, dus hiermee is nog eens 150 miljoen euro gemoeid. Zo’n griep is lucratieve handel. Voor honderden miljoenen is Nederland beveiligd tegen de angstaanjagende Mexicaanse griep.

Hysterie

Het enige probleem is dat deze griep niet angstaanjagend is. Met een weekje uitzieken blijkt het leed geleden. Ik vrees daarom dat minister Klink van Volksgezondheid straks met zijn miljoenen vaccins blijft zitten. Een indicatie hiervoor is dat zelfs een flink deel van het verplegend personeel zich niet wil laten inenten tegen de griep. Een kwart zegt te weigeren volgens een enquête onder ziekenhuispersoneel.
Ik begrijp deze mensen wel. Ze houden het hoofd koel, in tegenstelling tot allerlei overheden. In Griekenland wordt straks de hele bevolking ingeënt, zo kondigde een Griekse minister aan. Dat lijkt me behoorlijk hysterisch.

Miljardenmarkt

Wereldwijd is de Mexicaanse griep natuurlijk een miljardenmarkt voor de farmaceutische industrie. In een democratie kan een vermijdbare ziekte politici duur komen te staan. Doden omdat een overheid geen zin had om vaccins in te slaan, is overal in de westerse wereld een schandaal. Herinner de mediagolf in 2002 toen er een meningokokken-uitbraak was, waartegen een (duur vaccin) beschikbaar bleek. De politici hadden geen keus om dit vaccinatie snel op te nemen in het programma. De druk is te groot.

Druk op politiek

De overheden zijn hierdoor overgeleverd aan de farmaceutische industrie. Er valt niets te kiezen. Vooral wanneer allerlei met de industrie verbonden experts nog een beetje extra paniek zaaien, zijn de bestellingen snel gemaakt.
Nu de politiek alles heeft gedaan wat de experts aanraden en honderden miljoenen heeft uitgegeven, keert echter het gezonde verstand terug. In Nederland opperde het RIVM, ook behoorlijk hysterisch, aanvankelijk de schoolvakantie te verlengen om een grieppandemie te voorkomen. Dat is nu van de baan. Sinds vorige week krijgt niet langer elke grieppatiënt automatisch Tamilflu. De bijwerkingen van het medicijn, worden als reden genoemd.

Wat nu met de vaccins?

Ik ben heel benieuwd wat we straks gaan doen met de 34 miljoen vaccins die op de plank liggen. Hoe lang is een vaccin houdbaar? Er zal er wel iemand opperen om ze te gebruiken. Aangezien vooral jongeren door de griep getroffen worden, is snel bedacht dat alle scholieren maar ingeënt moeten worden. Sterker nog, dat is al bedacht. Degenen die het draaiboek opstellen voor de vaccinatie, kwamen hier meteen mee.
Wanneer mijn school met ongeveer tweeduizend leerlingen weer begint over ruim een week, dan ga ik ervan uit dat de Mexicaanse griep langs zal komen. Leerlingen zijn op vakantie geweest over de hele wereld. Die griepgolf komt.

30 procent ziek?

De overheden vrezen dat straks 30 procent van de bevolking van Nederland besmet raakt. Deze groep is natuurlijk niet tegelijk ziek, maar achter elkaar, neem ik aan. Moeten we daar iets aan doen? Ik vind het beeld van tijdelijk 30 procent kleinere klassen niet echt zorgwekkend.
Het massaal vaccineren van scholieren tegen de huidige milde Mexicaanse griep lijkt mij ook om andere redenen het stomste wat de overheid kan doen. De dramatisch mislukte campagne voor het enten tegen baarmoederhalskanker onder jonge meisjes ligt te vers in het geheugen.

Snel ziek worden

De piek van de griepgolf wordt in de herfst verwacht. Wanneer scholieren massaal een week ziek thuis zitten is dat natuurlijk wel vervelend. Ouders moeten verzuimen van hun werk. Dat brengt kosten met zich mee. Maar dramatisch lijkt me dit niet.
Ik heb zelf kinderen die naar de basisschool gaan. Ook zij lopen risico op de griep. Ik neem me voor om de aanpak van de generatie van mijn ouders te volgen. Wanneer een klasgenootje ziek is, snel de kinderen precies daar laten spelen. Hoe eerder ze de (milde) Mexicaanse griep krijgen, hoe beter het is. Wanneer ze de griep hebben gekregen voor de vaccins beschikbaar zijn, hoeft niemand meer over die prik na te denken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden