Cijfers bij het nieuws

Griekse vluchtelingenkampen ‘minder overvol’ door lagere toestroom en administratieve inhaalslag

In het jaar dat vluchtelingenkamp Moria afbrandde is het minder druk geworden in de kampen op Griekse eilanden. Dat komt niet alleen door de nasleep van de brand. De coronapandemie en een snellere afhandeling van aanvragen zijn misschien wel van groter belang.

Mede door de coronapandemie daalde de hoeveelheid asielaanvragen in 2020 van 77 duizend naar 40 duizend. Beeld Giulio Piscitelli / de Volkskrant
Mede door de coronapandemie daalde de hoeveelheid asielaanvragen in 2020 van 77 duizend naar 40 duizend.Beeld Giulio Piscitelli / de Volkskrant

Drukte in Griekse vluchtelingenkampen op eilanden iets afgenomen

De brand die het vluchtelingenkamp Moria een jaar geleden in de as legde, heeft nog niet geleid tot de ‘menswaardiger omstandigheden’ waarop hulporganisaties hadden gehoopt. Wel is het in 2020 rustiger geworden op de Griekse eilanden. Op de drukste punten in de Egeïsche zee bevonden zich op 31 december 2019 ruim 38 duizend vluchtelingen, een jaar later was dat 14 duizend. Behalve op Lesbos is het minder druk op Chios, Samos, Leros en Kos. Dit komt maar gedeeltelijk door hulp van Europese lidstaten, die 4.000 vluchtelingen overnamen. Een even belangrijke factor is spreiding. In kampen op het vasteland nam het aantal inwoners toe van 24 naar 28 duizend. Dit heeft op meerdere plekken tot overbezetting geleid, maar over het geheel was er – op papier – nog plaats. Wat de eilanden verder ontlast, is dat tegenwoordig minder vluchtelingen per boot arriveren; in de eerste helft van 2021 waren er zelfs meer aankomsten over land.

Administratieve inhaalslag ontlast kampen

De druk op het Griekse asielsysteem neemt af. Mede door de coronapandemie halveerde de hoeveelheid asielaanvragen in 2020 bijna, van 77 duizend naar 40 duizend. Deze trend lijkt in 2021 door te zetten. Tegelijkertijd werden er veel meer aanvragen afgehandeld, waardoor het aantal openstaande asielaanvragen – dat afstevende op de 100 duizend – voor het eerst in jaren daalde. Dit is waarschijnlijk de voornaamste reden dat de Griekse kampen in mindere mate overvol zijn. De administratieve inhaalslag betekende niet dat asielzoekers sneller werden weggestuurd: in absolute zin steeg het aantal afwijzingen, maar percentueel gezien kregen juist meer mensen de vluchtelingenstatus – en dus een (voorlopige) plek in Europa.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden