Update

Griekse staatsschuld 20 miljard hoger dan verwacht

De Griekse staatsschuld pakt ongeveer 20 miljard euro hoger uit dan verwacht, ook als de banken een verlies van 50 procent nemen op hun staatsobligaties. Dat meldt het Financieele Dagblad.

De Griekse premier Lucas Papademos spreekt met de minister van Financiën Evangelos Venizelos, vrijdag in Athene. Beeld afp

In de afgelopen drie maanden is de financiële positie van Griekenland verder verslechterd. Vandaag arriveren inspecteurs van de samenwerking van het IMF, de ECB en de Europese Commissie voor een nieuwe missie in Athene. 'De Grieken zitten in een kritieke toestand', zegt een bron rond de missie. 'Het geld is op en de tijd is op'.

Volgens het FD is de kans groot dat er meer geld naar Griekenland moet en dat er meer schuld moet worden kwijtgescholden. Eind oktober werd Griekenland nog een tweede lening van 130 miljard euro toegezegd en banken verklaarden zich bereid een verlies van 50 procent op hun staatsobligaties te nemen. In dat scenario zou de Griekse staatsschuld in 2020 uitkomen op 120% van het bruto binnenlands product, tegen 160% nu.

Vastgelopen onderhandelingen

Volgens de Britse krant Financial Times overwegen schuldeisers van Griekenland de hulp inroepen van de regeringsleiders van Duitsland en Frankrijk om de vastgelopen onderhandelingen met de Griekse overheid vlot te trekken. Eind vorige week liepen de onderhandelingen tussen banken en de Griekse overheid over de verlaging van de Griekse schuldenlast vast. De Europese leiders willen dat de banken 50 procent van de schulden van Griekenland kwijtschelden. Een akkoord geldt als voorwaarde voor de uitbetaling van noodhulp aan Griekenland door de EU en het IMF.

Een van de belangrijkste pijnpunten is de rente die investeerders krijgen op de nieuwe obligaties, die de bestaande schuldpapieren moeten vervangen. De schuldeisers zouden overeenstemming hebben bereikt met de Grieken over een rente van bijna 5 procent. Diverse landen, waaronder Duitsland, zouden echter hebben voorgesteld de rente te verlagen tot 2 à 3 procent, waardoor de verliezen voor de private investeerders nog verder zouden oplopen.

Grotere bedreiging dan afwaardering
Volgens de Britse minister van Financiën, George Osborne, vormt de onzekerheid over de schuldencrisis in Griekenland een grotere bedreiging voor de Europese stabiliteit dan de afwaardering van de kredietwaardigheid van negen eurolanden door kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P). 'Ik denk dat de aanhoudende onzekerheid over hoe ze een deel van de Griekse schulden bij private partijen gaan afschrijven, een grotere bron voor instabiliteit is dan de afwaardering', aldus Osborne op de Britse radio. Griekenland voerde overleg met private schuldeisers over een halvering van de schuldenlast, maar die onderhandelingen zijn vastgelopen.

S&P verlaagde vrijdag de kredietwaardigheid van negen eurolanden, waaronder Frankrijk, Spanje en Italië. Volgens Osborne kan die stap leiden tot snellere hervormingen. 'Niemand wil dat de kredietwaardigheid wordt verlaagd, maar het is veel belangrijker dat de westerse landen stappen zetten om de fiscale duurzaamheid te herstellen en de noodzakelijke hervormingen doorvoeren om productieve en concurrerende economieën te krijgen.'

Osborne riep de Europese leiders op meer te doen om de euro te ondersteunen. 'De eurolanden moeten met overtuiging laten zien dat ze achter hun munt staan. We hebben nog maar weinig bewijs gezien dat vertrouwen moet geven dat de eurolanden achter hun munteenheid staan.'

De minister gaat deze week op reis door Azië. Osborne brengt een bezoek aan China en Japan om te proberen investeerders in de Britse economie te vinden.

'De euro blijft'
Eurocommissaris Michel Barnier, verantwoordelijk voor de Interne Markt en Diensten, liet weten dat ondanks de crisis en verscheidene afwaarderingen van landen door kredietbeoordelaars, de euro overeind blijft. Dat zei hij vandaag tijdens een bijeenkomst van bankdirecteuren in Hongkong.

Volgens hem hebben de leden van de eurozone 'enorme stappen' gezet om het vertrouwen op de financiële markten te herstellen. 'De euro blijft. De afgelopen 10 jaar heeft de munt zich bewezen als een betrouwbare wereldvaluta. De munt blijft sterk, ondanks alle moeilijkheden', stelt Barnier.

De schuldencrisis is volgens de eurocommisaris vooral een vertrouwenskwestie.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden