Griekse socialistische partij splitst zich

De Griekse socialistische partij Pasok (Pan-Helleense Socialistische Beweging) scheurt. Pasok-prominent Giorgos Papandreou heeft vandaag laten weten een nieuwe partij te stichten die Beweging heet en die het land uit de crisis moet leiden.

redactie
Supporters van de partij Pasok tijdens een verkiezingscampagne van de partij in 2012. Beeld AFP
Supporters van de partij Pasok tijdens een verkiezingscampagne van de partij in 2012.Beeld AFP

Over drie weken zijn er parlementsverkiezingen in het onder een schuldenlast en politieke instabiliteit lijdende Zuid-Europese land. De Pasok zit in de huidige regeringscoalitie. Bij de laatste parlementsverkiezingen in 2012 scoorde de Pasok lager dan ooit. De partij kreeg nog slechts 12,3 procent van de stemmen. In peilingen krijgt deze partij, die de Griekse politiek decennia domineerde, nu nog geen 5 procent.

De splitsing van Pasok ondermijnt de huidige wankele regeringscoalitie verder. Premier Antonis Samaras van de centrumrechtse Nieuwe Democratie regeert met een krappe meerderheid in het parlement samen met Pasok. Om in het parlement te komen moet een partij minstens 3 procent van de stemmen behalen. Als Pasok onder de 3 procent wegzakt en Papandreous nieuwe partij de kiesdrempel niet haalt, valt Samaras' coalitiepartner helemaal weg.

Sommige waarnemers schatten dat Papandreou een poging doet voormalige Pasok-kiezers terug te halen uit de radicaal linkse partijencoalitie Syriza. Die lijkt straks de grootste partij te worden.

De 62-jarige Papandreou was van 2009 tot 2011 premier. Hij was partijleider van 2004 tot 2012. Papandreou is de zoon en kleinzoon van vooraanstaande Griekse politici. Zijn vader Andreas Papandreou (1919-1996) richtte in de jaren zeventig de Pasok op. Giorgos Papandreou heeft laten weten zaterdagavond meer over zijn nieuwe partij te vertellen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden