Griekse snack met filodeeg en feta

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Tiropitakia (Griekse snack, 20 à 25 driehoekjes)

Waarom hebben ze me nooit eerder verteld dat Pythagoras een vegetariër was? Eindeloos heb ik zijn tafels opgedreund. Veel cijfermatig inzicht heb ik daardoor niet gekregen en wat het met een tafel te maken had, begreep ik ook niet. Met de stelling van Pythagoras ging het niet veel beter. Driehoeken, zijden, a, b, c en kwadraten: ik snapte zo ongeveer wat ik moest doen, maar de zin ervan ontging me totaal.

Toen ik muziekwetenschap studeerde, drong het tot me door dat er een mens zat achter het gecijfer van Pythagoras. Een mens met de neiging alles wat hij tegenkwam uit te drukken in getalsverhoudingen. Hoorde hij vier mannen in een smederij op een aambeeld hameren, maakte hij van de verschillende toonhoogten een rekenkundig model van intervallen. Ik vond het een mooie anekdote, maar meer dan een vage Griek werd die Pythagoras niet.

Maar nu ik weet dat hij de eerste Europese vegetariër was - sterker, dat vegetariërs vroeger Pythagoreeërs werden genoemd - zie ik ook de Griekse keuken ineens in een heel ander licht. Het duurde even, maar opeens had ik het door: tiropitakia! Griekse kaaspasteitjes, vegetarisch en volgens traditie in een perfecte rechthoekige driehoek gevouwen. Pythagoras in de keuken.

Ingrediënten

1 pakje filodeeg (225 gram)
20 gram boter
2 eetl. bloem
150 gram Griekse yoghurt
4 eetl. (soja)room
150 gram feta
50 gram gruyère
30 gram peterselie
fijngehakte zwarte peper
30 gram bieslook of dille
80 gram gesmolten boter (of olie)
een kwastje om in te vetten

Bereidingswijze

Laat eerst het filodeeg ontdooien en maak de vulling. Daar zijn veel varianten op, belangrijk is dat het kaasmengsel niet te droog is, en ook niet te veel gaat uitlopen. In veel recepten wordt een roux van bloem en boter gemaakt voor een smeuïge en stevige consistentie.

Smelt de boter in een ruime pan en roer van het vuur af de bloem er doorheen. Roer er eerst een paar eetlepels (soja)room door en dan de yoghurt. Verbrokkel de feta erboven en roer die met de gruyère, kruiden en versgemalen zwarte peper door het yoghurtmengsel.

Snijd het filodeeg in langwerpige repen van ongeveer 10 bij 24 centimeter. Smeer een vel in met gesmolten boter of olie. Leg onderop een eetlepel vulling. Pak de rechterpunt aan de onderkant en vouw die over de vulling naar de lange zijde aan de linkerkant, zodat een driehoek ontstaat. Klap die driehoek naar boven zodat er weer een driehoek ontstaat en ga zo door tot er een randje overblijft. Smeer dat in met boter of olie en plak het vast (op YouTube zijn genoeg filmpjes die laten zien hoe je tiropitakia vouwt). Doe dit met alle filovellen. Leg alle driehoekjes op een ingevette ovenplaat en plaats deze 15 minuten in een voorverwarmde (200 graden) oven. Niet alleen lekker op de tafel van Pythagoras, maar ook bij de paasbrunch.

Reageren?

volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.