Griekse schuld

Wat: een bepaald gevolg van de crisis in Griekenland
Waar: in Deventer
Recensent: Gustav

Een zin als 'Griekenland dreigt failliet te gaan' klinkt een beetje vreemd. Je zou denken dat het een paar jaar geleden is gestart door een stel hippe Albanezen met een bachelorgraad in de economie. 'We gaan iets verderop wonen, want daar is nog niks, en dan beginnen we dus een nieuw land. Hai hai!' Zo is het niet gegaan, want Griekenland bestaat al vrij lang. Het woord economie is zelfs Grieks.


Van dat vak weet ik niet veel. Dat wil ik graag zo houden, want de volledige naam van het ministerie van Economische Zaken luidt ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Dat woord 'Innovatie' is een gruwelijk hol begrip. Je kunt het overal achter zetten, want niemand is voor 'Stagnatie' of 'Regressie'. Enkele jaren geleden schreef Michaël Zeeman in deze krant dat 'economie de wetenschap is van het tellen van andermans geld en het achteraf verklaren van diens kastekorten'. Maar ik had het over Griekenland.


Het is mogelijk om tot de kern van een probleem door te dringen door jezelf op een Jeugdjournaal-manier uit te leggen wat er aan de hand is. Zo zag ik in dat programma het Israël-Palestinaconflict eens teruggebracht tot een plaatje van twee mannetjes op hetzelfde stuk land. Het ene mannetje zei: 'Dit is mijn land.' Het andere zei: 'Nee, het is mijn land.'


Hoe zit het met Griekenland? Griekenland heeft te weinig geld. Het wil graag meer geld. Andere landen hebben wel geld. Die willen geld geven, maar dan moeten de Grieken beloven dat ze een beetje zuinig zullen doen. Die Grieken zelf zien daar weinig in, want zij vinden dat de crisis niet hun schuld is. Ook de inwoners van die andere landen willen dat niet, want ze vinden dat het hun geld is. Die Grieken moeten maar voor hun eigen geld zorgen, zeggen ze.


Bepaalde mensen die vinden dat het oneerlijk is dat Griekenland misschien geld krijgt, doen vervolgens rare dingen. In Deventer, zo berichtte De Stentor zaterdag jongstleden, is de eigenaar van een Grieks restaurant telefonisch uitgescholden voor 'kanker-Griek'. Het doet denken aan hetgeen de mensen met de naam Tates is overkomen: in de dagen na de aanslag van Karst T. werden zij bedreigd en lastiggevallen. Zelfs eigenaren van een zwarte Suzuki Swift (het type auto waarmee Tates zijn aanslag pleegde) werden uitgescholden. En zo moest ook de schaatser Sicco Janmaat eens op tv uitleggen dat niet alle Janmaats er dezelfde ideeën op nahielden.


Volgens dezelfde verknipte logica kun je Erwin Kroll een klootzak noemen omdat het slecht weer is - niet omdat hij zonnig weer heeft voorspeld, maar omdat het weer je niet bevalt - of de ruiten van de sportschool ingooien omdat je vindt dat je wederhelft te dik is.


Nu is die eigenaar inderdaad een Griek, en misschien is hij wel heel lui en is zijn souvlaki oneetbaar, dat weet ik allemaal niet, maar hij draagt zijn belasting aan Nederland af en daardoor betaalt hij mee aan de financiële steun die Griekenland mogelijk zal ontvangen. Ga allemaal alsjeblieft eens bij hem eten.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden