Griekse salade met linzen

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Griekse salade met linzen (Voor- of bijgerecht voor 4 personen)

Onno Kleyn
null Beeld Onno Kleyn
Beeld Onno Kleyn

Sla eten, groenvoer kanen, ongekookte planten prikken, zou dat nou van alle tijden zijn? Van alle gezindten, alle lagen? Hm. Veel culturen meenden dat je in alles zo duidelijk mogelijk moest tonen dat je geen beest was. Beesten eten rauw, ergo mensen niet. Maar dat soort nuffige opvattingen was uiteraard voorbehouden aan degenen die konden kiezen.

Arm volk at groen en deed dat wellicht zelfs rauw. Maar artsen vonden dat de aard van het eten gebonden was aan klasse. Aristocraten zouden ziek worden van ruw boerenvoedsel, boeren van verfijnd eten.

Dat zat ik weer eens te bedenken toen ik aan de Griekse salade zat. U weet het, de choriatiki salata die bestaat uit komkommer, tomaat, ui, feta en olijven, met oregano. Choriatiki betekent 'boeren', dus daar heb je het al. Hoe oud zou dat gerecht zijn? Dat is niet na te gaan.

Goed, de tomaten komen oorspronkelijk uit Amerika, dus die toevoeging is maar een paar eeuwen jong. Maar zo'n husseltje van rauw spul met een scheut ook al niks kostende azijn moet wel een vrolijke, dagelijkse hap zijn geweest in boerengezinnen, lang voordat er een eerste vermelding van kwam in kookboeken. Uien en kleine, dikschillige komkommertjes waren basisvoedsel, net als schapenkaas en ingemaakte olijven. Olijfolie echter werd doorgaans verkocht; die was geld waard.

Choriatikisalades zijn vaak een beetje grof; woeste brokken groen en rood, de feta ongesneden. Lekker. Maar die van mij is lekkerder.

Ingrediënten

- 300 g. linzen (blik)
- 6 eetl. olijfolie + een scheut
- 6 eetl. wijnazijn
- stuk of 12 kerstomaatjes
- 1/2 komkommer
- 1 rode ui
- handvol rucola
- handje zwarte Griekse olijven
- 200 g. feta
- 1 flinke eetl. gedroogde oregano

Bereiding

Spoel de linzen af in een zeef en laat goed uitlekken. Doe in een schaal, maak aan met de helft van de olie en de azijn, plus zout en schep om. Snijd de tomaatjes in kwarten, de komkommer met schil in vergelijkbaar kleine stukjes en de ui in zeer dunne halve plakjes. Meng met de resterende olie en azijn en ook wat zout natuurlijk. Schep er dan de rucola doorheen. Meng kort en luchtig. Schep de linzen in een schaal en verdeel er de andere groenten en de olijven over. Verkruimel de feta en leg die er in een gulle streep bovenop. Bestrooi met oregano en giet nog een goede straal olijfolie over de salade. Brood erbij? Mag. Hoeft niet.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden