Griekse president dringt aan op zakenkabinet

De Griekse president Papoulias wil een zakenkabinet vormen met 'voorname en niet-politieke figuren'. Hij heeft alle partijen, uitgezonderd de neonazi's, uitgenodigd voor een nieuwe overlegronde vandaag.

VAN ONZE CORRESPONDENTEN

BRUSSEL - Waarnemers noemen de kans op succes zeer klein. De radicaal-linkse alliantie Syriza liet maandagavond direct weten dat zij niet instemt met een regering die ingrijpend bezuinigt. Als de besprekingen vastlopen, gaat Griekenland waarschijnlijk komende maand opnieuw naar de stembus.

De ministers van Financiën van de eurozone hadden maandag in Brussel een duidelijke boodschap voor Athene: het is een illusie dat de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds de bezuinigingsafspraken met Griekenland zullen versoepelen. 'Athene moet resoluut doorgaan met de afgesproken sanering', zei eurogroepvoorzitter Juncker na afloop van het ministersoverleg.

Volgens Juncker hebben de ministers 'de diepgewortelde wens' om Griekenland in de eurozone te houden. 'Een exit van Athene uit de zone is niet besproken.' De Oostenrijkse minister Fekter waarschuwde niettemin dat Griekenland niet alleen zijn lidmaatschap van de euro op het spel zet, maar ook dat van de EU.

Volgens minister De Jager geeft Griekenland nog steeds 'veel te veel geld uit'. 'Een tandje minder bezuinigen of hervormen zit er niet in. Het is volstrekt ongepast dat sommige partijen in Athene de houding aanemen dat alles vanzelf goed komt.'

De aanhoudende politieke chaos in Griekenland begint de euroministers te irriteren. 'Meer tijd? We zijn hier al twee jaar mee bezig', antwoordde de Duitse minister Schäuble op de vraag of de Grieken respijt kunnen krijgen. 'Athene moet de financiële markten overtuigen.'

De andere eurolanden vrezen dat een nieuwe Griekse regering het akkoord met de EU en het IMF zal opblazen. In dat akkoord is vastgelegd welke bezuinigings- en hervormingsmaatregelen Griekenland moet nemen. In ruil daarvoor ontving het twee noodleningen van Europa en het IMF van in totaal 240 miljard euro. 'Er is geld geleend, dan moeten de afspraken worden nagekomen', aldus de Luxemburgse minister Frieden.

De politieke onrust in Griekenland leidde maandag wederom tot dalende beurskoersen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden