Griekse premier Tsipras op de valreep door de knieën

Athene accepteert de voorwaarden voor verlenging van noodkrediet met vier maanden. Het Griekse hervormingsplan moet maandag in Brussel zijn.

Alexis Tsipras.Beeld reuters

De toekomst van Griekenland in de eurozone is voorlopig verzekerd. De nieuwe regering in Athene legt zich vast op strikte hervormings- en begrotingsdiscipline in ruil waarvoor de eurolanden en het IMF de bestaande noodkredieten met vier maanden verlengen. De ministers van Financiën van de eurolanden bereikten daarover vrijdagavond een akkoord.

Na bijna vier uur onderhandelen slaagde Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem de hoofdrolspelers - onder wie de Duitse minister Schäuble, de Griekse premier Tsipras, ECB-voorzitter Draghi en IMF-voorzitter Lagarde - op één lijn te krijgen. De Griekse flamboyante minister van Financiën Varoufakis was nauwelijks bij deze bilaterale gesprekken aanwezig, een keuze die volgens betrokkenen het akkoord mogelijk maakte. De inhoud ervan werd vervolgens in anderhalf uur door alle financiën-ministers goedgekeurd.

De Duitse minister van Financiën Schäuble voor de bijeenkomst met Griekenland.Beeld afp

Door het stof

Dijsselbloem sprak na afloop van een 'herstel van vertrouwen' tussen Griekenland en de overige eurolanden. Sinds Tsipras in januari de verkiezingen won, was de relatie tussen Athene en andere hoofdsteden flink verslechterd. Europees Commissaris Moscovici (Economische en Financiële Zaken) meent dat het akkoord een eind maakt aan een periode van onzekerheid voor Griekenland en de eurozone. 'We hebben logisch gehandeld, niet ideologisch.' Zowel hij als Lagarde prees Dijsselbloem voor zijn regie bij de totstandkoming ervan.

Met het akkoord gaan Tsipras en Varoufakis door het stof. Ze verlengen het financiële hulpprogramma van hun voorgangers, terwijl ze tijdens de verkiezingscampagne hadden beloofd deze 'gifpil' nooit meer te slikken. Ook accepteren ze dat de door hen verafschuwde Trojka - de toezichthouders van de Europese Commissie, de ECB en het IMF - voorlopig in Griekenland aanwezig blijven.

Onder druk van Schäuble moest Athene vrijdag nog een aantal concessies doen. Tsipras beloofde de begroting dit jaar niet te laten ontsporen en geplande maatregelen als verhoging van het minimumloon en de pensioenen moeten van een afdoende dekking zijn voorzien, in overleg met de Trojka vast te stellen.

De Griekse minister Varoufakis en een Spaanse minister tijdens de besprekingen.Beeld ap

Lijst met plannen

Uiterlijk maandag moet Varoufakis een lijst met hervormingsplannen in Brussel indienen. Pas als die worden goedgekeurd door de Trojka, starten de eurolanden de nationale parlementaire goedkeuringsprocedures voor de kredietverlenging. Over gedeeltelijke kwijtschelding van de EU/IMF-leningen (240 miljard euro) wordt in het akkoord niet gesproken. De Griekse regering mag mogelijk wel dit jaar iets meer uitgeven dan gepland, afhankelijk van de economische ontwikkeling in het land.

Varoufakis had weinig keuze. In voorafgaande Eurogroep-vergaderingen was duidelijk geworden dat hij op geen enkele steun of sympathie van de andere achttien eurolanden kon rekenen. Afgelopen dagen haalden bange spaarders massaal hun geld weg bij Griekse banken, een bankrun die gestopt moest worden. En met het aflopen van het bestaande hulpprogramma op 1 maart zouden niet alleen de eurolanden en het IMF het nog resterende krediet (7 miljard) blokkeren, ook de ECB zou de geldkraan snel dichtdraaien.

IMF-baas Christine Lagarde, EU-Commissaris Pierre Moscovici en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem geven een persconferentie na afloop.Beeld epa

Nieuw contract

Varoufakis wil de adempauze van vier maanden gebruiken om een geheel nieuw contract met de geldschieters op te stellen. Daarin zou meer oog moeten komen voor groei en de sociale noden. Betrokkenen verwachten zware onderhandelingen hierover.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden