Griekse premier jaagt boeren tegen zich in het harnas

De actie van Griekse boeren, die al twee weken een groot deel van het economisch leven stilleggen met blokkades van auto- en spoorwegen, is zijn derde week ingegaan....

AFP, AP, Reuter

ATHENE

De organisatoren van het boerenprotest verklaarden in hun hoofdkwartier in Larissa dat de strijd desnoods tot na kerstmis wordt voortgezet. Bovendien kondigden zij uitbreiding van hun blokkades aan. De boeren eisen hogere subsidies voor hun producten, een lager btw-tarief voor landbouwmaterieel, goedkopere brandstof en een afbetalingsregeling voor hun schulden van 2,9 miljard gulden aan staatsbanken.

Hun eisen druisen in tegen het beleid van de socialistische regering die de overheidsuitgaven fors wil verlagen om in 1998 te voldoen aan de kriteria voor toetreding tot de Europese Monetaire Unie (EMU). Daarin is zij al flink gevorderd. De inflatie is van 20 procent in 1990 gedaald tot 9 procent nu, terwijl het begrotingstekort is teruggebracht van 14,2 procent van het bruto binnenlands product tot 9,2 procent.

De staatsschuld en het overheidstekort liepen op onder de in januari overleden socialistische premier Papandreou. Vanaf 1981 toen hij voor het eerst aan kwam, sluisde Papandreou miljarden EU-subsidies naar de boeren die daardoor voor het eerst in de Griekse geschiedenis op links gingen stemmen. De boeren vormen ongeveer 20 procent van de beroepsbevolking.

Intussen groeit in de media en de politiek de kritiek op Simitis. De premier wordt gebrek aan warmte, compassie en begrip verweten. 'U hebt met Grieken te maken, niet met Zwitserse burgers', schreef het dagblad Eleftherotypia in een commentaar op de voorpagina. De krant verwees daarmee naar zijn charismatische voorganger.

Tijdens een soortgelijke crisis, vorig jaar, verscheen Papandreou twee minuten op de televisie. Hij riep de boeren op hun actie te stoppen. Zij startten hun tractoren en gingen naar huis. Daarentegen verweet Simitis de boeren in zijn tv-toespraak, afgelopen dinsdag, Griekenland te gijzelen. Daarmee joeg hij hen verder in het harnas. Simitis deed zijn voorwaardelijke aanbod tot een dialoog pas na een oproep van de conservatieve oppositie.

Simitis wordt gesteund door het Griekse zakenleven dat traditioneel tegen Pasok is gekant. 'Wij wedden op Simitis. Als hij voor de boeren buigt, dan zullen andere belangengroepen van de arbeidersklasse tot soortgelijke acties overgaan. Het is een kwestie van alle of niets', aldus George Exarchos, een marktanalist.

De bijna honderd blokkades hebben de schatkist al meer dan 195 miljoen gulden gekost. De verliezen van buitenlandse en binnenlandse transportondernemingen worden geschat op rond ruim zeven miljoen gulden per dag. Zeker drieduizend vrachtwagens zitten vast, waaronder 650 buitenlandse.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.