Griekse politie ontruimt geïmproviseerde vluchtelingenkampen

De Griekse politie is maandagochtend begonnen met het ontruimen van twee geïmproviseerde vluchtelingenkampen bij Polikastro, in het noorden van Griekenland bij de grens met Macedonië. De circa 3 duizend vluchtelingen die daar verblijven worden met bussen naar officiële opvangkampen overgebracht.

Redactie
Met bussen worden migranten maandag uit een vluchtelingenkamp bij Polikastro gehaald. Beeld afp
Met bussen worden migranten maandag uit een vluchtelingenkamp bij Polikastro gehaald.Beeld afp

Dit meldt het Griekse radiostation Athina 984. De kampen bij Polikastro ontstonden twee weken geleden, nadat een groot opvangkamp bij Idomeni werd ontruimd. Een aantal bewoners wilde niet naar officiële kampen verhuizen en stichtten geïmproviseerde nederzettingen in het grensgebied.

Registratie

De ontruimingen komen op het moment dat Griekenland is begonnen met de registratie van alle vluchtelingen op het vasteland. In totaal moeten zo'n 50 duizend mensen verblijfspapieren krijgen. Ook moeten de autoriteiten bepalen wie er asiel kunnen aanvragen. Volgens het ministerie voor Migratie zijn veel vluchtelingen al een keer geregistreerd, maar is van een flink aantal van hen inmiddels de voorlopige verblijfsvergunning verlopen.

Alle migranten die sinds de inwerkingtreding van het vluchtelingenakkoord tussen de Europese Unie en Turkije illegaal in Griekenland zijn aangekomen, worden vastgehouden in speciale registratiecentra. Na de behandeling van hun asielverzoek kunnen ze naar Turkije worden teruggestuurd.

VN-commissaris voor mensenrechten Zeid Ra'ad Al Hussein spoorde de Griekse en Italiaanse autoriteiten maandag aan om snel alternatieve oplossingen te zoeken voor kinderen die in detentie worden geplaatst terwijl hun asielaanvraag wordt verwerkt. Hij signaleert een 'zorgwekkende stijging' van het aantal migranten in de zogenoemde 'hotspots' die worden vastgezet. Het welzijn van het kind gaat volgens Al Hussein boven het oplossen van de overimmigratie.

null Beeld afp
Beeld afp
Zeid Ra'ad Al Hussein Beeld epa
Zeid Ra'ad Al HusseinBeeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden