Griekse oppositieleider overtuigd van overwinning

De Griekse oppositieleider Evangelos Meimarakis is ervan overtuigd dat hij vandaag met zijn centrumrechtse partij Nieuwe Democratie de parlementsverkiezingen zal winnen. De oud-minister zei dat zijn landgenoten zondagavond 'een nieuw Griekenland' kunnen vieren. Meimarakis  deed zijn voorspelling in Athene toen hij zijn stem uitbracht.

Redactie
Meimarakis brengt zijn stem uit. Beeld reuters
Meimarakis brengt zijn stem uit.Beeld reuters

Om zes uur 's ochtends begonnen de kiezers te stemmen in de vijfde verkiezing in zes jaar. De strijd belooft een spannende te worden. Syriza van oud-premier Alexis Tsipras is verwikkeld in een nek-aan-nekstrijd om de gunst van de bijna tien miljoen stemgerechtigde Grieken met Nieuwe Democratie.

Tsipras bracht al voor negenen zijn stem uit. Hij toonde zich in het stemlokaal van de wijk Kypseli in Athene overtuigd van de overwinning van zijn partij. 'Het Griekse volk zal niet toestaan dat anderen voor hem beslissen. Het zal kiezen voor een mandaat van vier jaar voor een sterke regering die in Griekenland en daarbuiten voor het land zal vechten', zei de premier.

Meimarikis riep alle vrouwelijke kiezers op zijn partij te ondersteunen. Bij verkiezingsonderzoeken de afgelopen dagen bleek namelijk dat vrouwelijke kiezers, veel meer dan de mannen, vooraf twijfelden welke partij hun stem zou krijgen.

De verkiezingen zijn nodig omdat de linkse Tsipras zijn functie als premier vorige maand na zeven vruchteloze maanden neerlegde. De stembureaus sluiten om 18.00 uur. De eerste prognoses worden twee uur later verwacht. Op het spel staan 250 van de 300 parlementszetels

Er doen negentien partijen mee maar de kans op een snelle en eenvoudige coalitievorming is zeer klein. Syriza ('Coalitie van Radicaal Links) en de ND gaan al weken bijna gelijk op. Beide met percentages die geen meerderheid opleveren voor een stabiele regering.

In de drie laatste opiniepeilingen was het verschil zo weinig, dat het ook aan een meetfout ten grondslag kon liggen. Syriza kwam op 26,2 procent tegen 25,1 procent voor Nieuwe Democratie. In een andere peiling stond Syriza echter met 2,5 procent voor. Voor een meerderheid in het parlement is 38 procent van de stemmen nodig.

Beide partijen hopen de grootste te worden. De grootste partij krijgt een bonus van 50 zetels. Wie van de twee zondag ook aan het langste eind trekt, de winnaar is welhaast zeker aangewezen op de steun van twee kleinere partijen om een regering te kunnen vormen.

Oud-premier Tsipras bracht vroeg in de ochtend zijn stem uit in Athene. Beeld epa
Oud-premier Tsipras bracht vroeg in de ochtend zijn stem uit in Athene.Beeld epa

Grote coalitie

De kans op een 'grote coalitie', met de ND, is klein. Meimarikis, oud-minister van Defensie, heeft Tsipras beticht van 'incompetentie' in de onderhandelingen met Europa en de internationale geldschieters. Syriza sloot eerder al uit met de conservatieven in zee te gaan. Aanvankelijk toonde Tsipras ook weinig belangstelling voor samenwerking met het sociaaldemocratische Pasok of de middenpartij Potami.

Hij lijkt daarop te zijn gekomen. 'Ons doel is om een meerderheid te bewerkstelligen die regeren mogelijk maakt', aldus de oud-premier. 'Maar ook als we die meerderheid niet krijgen zullen we in de eerste formatieronde een regering vormen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden