Griekse obligatie blijkt gewild

Investeerders bestellen vier keer zo veel schuldpapier als waarop Griekenland rekende. Uitgifte dient om grote gaten in begroting te dichten....

Van onze verslaggever

amsterdam Onder investeerders is veel vraag naar de nieuwe Griekse obligatie. Ze bestelden in totaal voor 25 miljard euro aan schuldpapier. Dat is vier keer zoveel als waar de Griekse overheid op had gerekend. De obligaties, die een looptijd hebben van vijf jaar, worden uitgegeven om de enorme gaten in de Griekse begroting te dichten. Vorig jaar bedroeg het financieringstekort naar schatting 12,7 procent van het bruto binnenlands product.

De regering wil met de jongste obligatie-uitgifte 8 miljard euro binnenhalen. Eerder deze maand gaf Griekenland al voor 3,6 miljard euro aan kortlopend schuldpapier uit. De investeerders werden gelokt met een hoge rente. De Griekse staat betaalt de komende vijf jaar 3,8 procent bovenop de rente op een Duitse staatsobligatie. Die opslag is nog nooit zo hoog geweest.

De rente op Griekse obligaties is de afgelopen maand snel opgelopen. Begin december bleek dat Griekenland stelselmatig had gefraudeerd met de begrotingscijfers. Het tekort over 2009 was geen 6 maar 12,5 procent. Kredietbeoordelaars verloren daarop het vertrouwen en verlaagden de ratings voor de Griekse schulden.

Om de onrust op de financiële markten te bezweren, heeft Griekenland beloofd dat het zijn financieringstekort de komende jaren snel afbouwt, tot 2,8 procent in 2012. Tot nu toe hadden investeerders daar weinig vertrouwen in. De rente bleef oplopen. Gisteren ging de rente iets omlaag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden