Griekse malaise leidt tot daadkracht Rome

Rome De Italiaanse regering heeft in recordtijd ingrijpende bezuinigingsmaatregelen doorgevoerd. Maandag keurde president Giorgio Napolitano een spoeddecreet goed om in twee jaar tijd 24 miljard euro te bezuinigen....

Van onze correspondente Linda Otter

Premier Berlusconi noemt de maatregelen hard nodig. ‘Er is geen tijd te verliezen. Ons land heeft op de rand van de afgrond gebalanceerd.’ De angst voor chaos en Griekse toestanden verklaart de opmerkelijke daadkracht van de Italiaanse regering. In de recordtijd van een week is de bezuinigingsoperatie besproken en door de ministerraad geloodst. Na de handtekening van de president wordt het decreet meteen van kracht.

Hoewel niet nog alle details bekend zijn, blijkt uit uitgelekte plannen dat de regering onder meer flink wil bezuinigen in de ambtenarensector. Tot 2012 worden salarissen bevroren en topinkomens boven de 90 duizend euro moeten minstens 5 procent inleveren. Pensioenleeftijden gaan sneller omhoog en het wordt moeilijker met vervroegd pensioen te gaan.

Verder zal 10 miljard bezuinigd worden op de uitgaven van de regio’s en wordt er flink gesneden in de cultuursector. De regering heeft ook aangekondigd fraude en belastingontduiking aan te pakken, in de hoop vele miljarden binnen te halen. Het pakket maatregelen is gelijk aan 1,6 procent van het bnp, met als doel het begrotingstekort terug te dringen onder de 3 procent.

Het economische plan wordt door de meeste Italianen beschouwd als een noodzakelijk kwaad.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden