Griekse justitie onderzoekt 'oproep tot militaire coup'

De Griekse justitie is een onderzoek begonnen naar een club van legerreservisten die heeft opgeroepen tot het aftreden van de regering. De oud-militairen eisten woensdag de aanstelling van een interim-regering van niet-politici onder toezicht van de strijdkrachten. De oproep is mogelijk in strijd met de Griekse grondwet.

ISTANBUL - De Vereniging van Reservisten van Speciale Eenheden, een kleine, enigszins schimmige club van voormalige commando's en mariniers, deed de oproep woensdagavond in een verklaring op de eigen website.

Volgens de oud-militairen moet de interim-regering alle verplichtingen schrappen die zijn opgelegd door het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Unie en de Europese Centrale Bank. Ook moeten speciale rechtbanken de politici gaan vervolgen die Griekenland in de financiële problemen hebben gebracht. En alle illegale immigranten moeten het land worden uitgezet. 'De strijdkrachten worden opgeroepen om dit te implementeren', aldus de reservisten.

Nadat de Griekse justitie gisteren een onderzoek had aangekondigd, liet de reservistenclub weten dat de verklaring niet moet worden geïnterpreteerd als een oproep tot een staatsgreep. 'Wij kennen internationaal geen coups die van tevoren werden aangekondigd', aldus de oud-militairen op hun site. 'Juridisch is een dergelijke karakterisering volstrekt niet serieus te nemen.'

De reservistenvereniging uitte eerder felle kritiek op de Griekse regering en de internationale geldschieters. Toen de Duitse bondskanselier Merkel vorig jaar Griekenland bezocht, marcheerden leden van de vereniging in uniform mee in een demonstratie. 'Griekenland! Griekenland!' scandeerden de oud-elitesoldaten: 'Merkel uit Griekenland!'

De oproep vergroot de zorgen in Griekenland over mogelijke banden van militairen met de neonazipartij Gouden Dageraad.

Het ministerie van Defensie begon deze week een onderzoek naar de vraag of de neonazi's hulp krijgen vanuit de strijdkrachten. In de Griekse media verschenen foto's van aanhangers van Gouden Dageraad die in camouflagepak zouden hebben geoefend in illegale kampen.

Griekenland was van 1967 tot 1974 een militaire dictatuur. Sinds het begin van de financiële crisis vier jaar geleden duiken af en toe verhalen op over onrust binnen de strijdkrachten.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden