Griekse eilanden het haasje bij btw-verhoging

De Griekse eilanden staan bekend als witte, aardse paradijsjes, waar bewoners de honderd halen met hun dagen vol zon, zee, gezelschap en werk in de buitenlucht. Maar daar dreigt een einde aan te komen.

Beeld EPA

De Griekse eilandbewoners bereiden protesten voor als premier Alexis Tsipras met de voorwaarden van de geldschieters akkoord gaat. In het uitgelekte document met maatregelen dat de basis moet worden van de miljardeninjectie die een Grieks faillissement moet voorkomen, staat een bijzinnetje dat de Griekse eilandbewoners heel slecht uitkomt: de speciale btw-status van de Griekse eilanden wordt geschrapt.

Lager tarief

Op bijna alle Griekse eilanden geldt een btw-tarief dat lager is dan de 23-procent van het vasteland. Op het eiland Thasos is de btw bijvoorbeeld 22 procent, maar op eilanden als Lesvos, Chios en Samos is de btw slechts 16 procent. De uitzonderingspositie is bedoeld als compensatie voor de hoge transportkosten voor goederen en levensmiddelen én als bevordering van het toerisme.

Veel kleinere Griekse eilanden hebben geen vliegveld en zijn zeker 's winters met slecht weer moeilijk te bereiken. Groenten verbouwen de bewoners van de dunbevolkte eilanden meestal zelf, maar bijna alle andere levensmiddelen komen van het vasteland.

De veelal oudere eilandbewoners vrezen dat de hogere levenskosten het leven onbetaalbaar zullen maken. Het toerisme krabbelt op, en nabijgelegen vakantiebestemmingen in Turkije hebben wel speciale tarieven.

Premier Tsipras. Beeld EPA

Paradijs

De eilanden hebben de steun van de leider van de Onafhankelijke Grieken, Panos Kammenos. Hij is de coalitiepartner van Syriza-leider Tsipras. 'Ik stem niet voor een verhoging van de BTW op de eilanden, ook al valt de regering dan', kondigde hij deze week aan. Zijn 13-zetels tellende partij helpt Tsipras aan de meerderheid in het parlement, aangezien Syriza twee zetels te kort komt.

Maar ook de Syriza-partij van Tsipras is geen voorstander van de verhoging. Tsipras bezocht tijdens zijn verkiezingscampagne het eiland Rhodos en beloofde daar dat hij de btw-tarieven niet zou verhogen. Onder druk van de geldschieters is de maatregel toch in de concepttekst terechtgekomen. De eilanden zijn volgens hen een paradijs voor belastingfraudeurs. Een verhoging van de btw-tarieven is bovendien een snelle manier om geld te incasseren.

In het akkoord waarover Tsipras onderhandelt wordt ook gesproken over een btw-verhoging voor restaurants en hotels. 'Een doodsklap', zeggen horecavakbonden, zoals de hoteliersvereniging Arcadia. 'Men moet begrijpen dat toerisme ons enige exportproduct is, dat als middel kan dienen om de crisis te beëindigen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden