Griekse coalitie overleeft crisis net

De Griekse regeringscoalitie heeft ternauwernood de crisis overleefd die was ontstaan door het besluit van premier Samaras om de publieke omroep ERT te ontmantelen en alle medewerkers te ontslaan.

AMSTERDAM - Het felle verzet dat de maatregel losmaakte, bewijst dat het op orde brengen van de staatsfinanciën en het doorvoeren van hervormingen nog steeds moeizaam verlopen.


Het gerechtshof dat maandag opdracht gaf de staatsomroep ERT te heropenen, bood de regering een uitweg uit de impasse. Het vonnis voorkwam dat de wankele coalitie van Samaras uiteen zou vallen door ruzie over het sluiten van de ERT.


De partners van de centrum-linkse coalitie kwamen overeen dat ze vandaag verder praten over de toekomst van de staatsomroep. De meningen zijn nog verdeeld.


De conservatieve partij Nea Dimokratia van Samaras is bereid de uitzendingen van de ERT te hervatten met een afgeslankt en vernieuwd personeelsbestand. De socialistische partner Pasok vindt dat de ERT onmiddellijk weer moet gaan uitzenden en dat vervolgens moet worden gekeken hoe de omroep kan worden gereorganiseerd. De kleine partij Democratisch Links zegt dat niemand het recht heeft de publieke omroep uit de lucht te halen.


De partijloze minister van Financiën, Yannis Stournaras, onderstreepte dat de regering wil vasthouden aan haar hervormingsprogramma. Volgens hem zullen de ERT-uitzendingen 'zo spoedig mogelijk' worden hervat. Dinsdag verzorgden ERT-medewerkers de uitzendingen nog via internet. De tv-schermen bleven zwart.


De door conservatieven geleide regering, een jaar geleden gevormd om ingrijpende economische hervormingen door te zetten, is er tot nu toe in geslaagd Griekenland in de eurozone te houden en een einde te maken aan maanden van politieke chaos. Zij beloofde 15 duizend overheidsbanen te schrappen vóór 2015. Voor het eind van deze maand zouden tweeduizend banen moeten verdwijnen. Met het collectieve ontslag voor het ERT-personeel - de eerste grote ontslagronde bij de overheid sinds de economische crisis - zou dat doel zijn gehaald.


De politieke storm die opstak rond de publieke omroep vergroot de onzekerheid of Griekenland erin zal slagen te voldoen aan de voorwaarden voor voortzetting van het hulpprogramma. De aankondiging dat de ERT ontmanteld zou worden leidde tot heropleving van de protesten tegen de bezuinigingen. Zelfs binnen de eigen partij van Samaras werd gewaarschuwd dat de ERT-maatregel niet zou worden gepikt door het Griekse publiek, dat toch al zware offers moet brengen.


De linkse politicus Alexis Tsipras van de partij Syriza hield een protestbijeenkomst op het Syntagmaplein in Athene waar duizenden demonstranten op afkwamen. Hij noemde het beleid van Samaras 'despotisch' en eiste nieuwe verkiezingen.


'Het idee dat Griekenland op een of andere manier uit de problemen is, lijkt te makkelijk', zei econoom Simon Tilford van het Centrum voor Europese Hervorming in Londen. 'Het is een ontkenning van de enorme politieke problemen.'


Sinds hij aan de macht is weet Samaras zich gesteund door andere Europese leiders, onder wie de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Zij belde hem afgelopen weekeinde nog om hem op het hart te drukken vast te houden aan zijn hervormingskoers. Intussen groeit bij zijn coalitiepartners, de vakbonden en bij veel Grieken de weerzin tegen de bezuinigingen en tegen het optreden van Samaras.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden