Griekse boeren sluiten spoor en autowegen af

Boze Griekse boeren maakten maandag nog geen aanstalten om hun confrontatie met de socialistische regering-Simitis te beëindigen. Voor de vijfde achtereenvolgende dag blokkeerden zij spoorlijnen en doorgaande autowegen om hun economische eisen kracht bij te zetten....

AP, Reuter

ATHENE

In de buurt van de tweede stad van het land, Thessaloniki, reden de boeren met hun tractoren naar het vliegveld en dreigden alle wegen naar de stad af te sluiten, zei de politie. In het westen zouden boeren zich opmaken om de snelweg bij Arta, tussen Ioannina en Athene, te blokkeren. Als het zover komt dan zal het vrachtverkeer vanuit Europa tot stilstand komen.

De boeren eisen lagere brondstofkosten, een lager btw-tarief op landbouwmaterieel, hogere subsidies - vooral voor katoen - en herschikking van hun schuld aan staatsbanken van in totaal 1,3 miljard dollar.

Toen zij donderdag met hun acties begonnen, sloten de boeren alle belangrijke wegen en de spoorlijn tussen Athene en Thessaloniki af. Ze zetten vijfduizend tractoren op de snelweg en op de toegangswegen naar Larissa in de agrarische provincie Thessalië.

De opstand van de boeren, die in omvang nog toeneemt, is een van de grootste demonstraties tegen de economische politiek van een Griekse regering sinds jaren.

Boeren op de vruchtbare Peloponnesos blokkeerden zondag de belangrijkste autowegen naar de westelijke havenstad Patras, waar de ferryboten uit Italië aankomen. De politie meldde kleine schermutselingen tussen buitenlandse vrachtwagenchauffeurs komend uit Italië en boeren op de barricades in Patras. Rijen vrachtwagens, soms meer dan een kilometer lang, staan nu vast op de Griekse snelwegen.

Premier Costas Simitis, geconfronteerd met de zwaarste politieke test sinds hij in september de verkiezingen won, heeft zich tot nu toe niet openlijk over de boerenacties uitgelaten. Hoge functionarissen doen steeds het woord. Minister van Landbouw, Stephanos Tzoumakas, doof voor oproepen van boeren om hun hoofdkwartier in Larissa te bezoeken, gooide olie op het vuur door te suggereren dat de betogers niet meer zijn dan handlangers van de oppositiepartijen.

Een woordvoerder zei dat de regering haar goede wil had willen tonen door een groep hoge ambtenaren naar Larissa te sturen, maar hij liet ook een waarschuwing horen. 'Zowel het Griekse volk als de regering kunnen en willen niet het gevoel krijgen dat zijn gijzelaar zijn van zulke actie,' aldus regeringswoordvoerder Yannis Nikolaou maandag.

Gelijktijdig met het boerenprotest groeit het aantal stakingen en demonstraties tegen de bezuinigingsbegroting voor 1997. Voor deze week zijn stakingsparolen uitgegaan voor cipiers, onderwijzend peroneel, haven- en belastingambtenaren en bouwvakkers.

De regering van Simitis streeft naar de toetreding van Griekenland tot de EMU vóór 2000. Daarom wordt een saneringsbeleid gevoerd dat moet leiden tot een verlaging van de inflatie van 9 naar 3 procent en forse verlaging van de staatsschuld en het begrotingstekort.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.