Grieks tegenvoorstel: 'onvoldoende en onacceptabel'

De tegenvoorstellen van Griekenland voor hervormingsmaatregelen in ruil voor financiële steun vallen niet in goede aarde bij de geldschieters van het Zuid-Europese land. Dit meldt persbureau Reuters op basis van anonieme EU-bronnen. Die bestempelen de voorstellen als 'onvoldoende' en 'onacceptabel'.

redactie
Jean-Claude Juncker (r) en de Griekse premier Alexis Tsipras Beeld anp
Jean-Claude Juncker (r) en de Griekse premier Alexis TsiprasBeeld anp

Brussel liet via een woordvoerder weten, dat 'EU-bronnen' niet namens de Europese Commissie spreken. De experts van de geldschieters zijn de voorstellen van de Grieken nog aan het bestuderen.

De nieuwe voorstellen zullen 'met toewijding en zorg' worden beoordeeld, zei de woordvoerder. Het is op dit moment nog onzeker of er morgen een gesprek plaatsvindt tussen de Griekse premier Alexis Tsipras en commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. 'Laten we eerst de voorstellen bestuderen voordat we volgende stappen zetten', aldus de zegsman. Hij wilde niets kwijt over de inhoud, zolang de instellingen de voorstellen toetsen.

Tsipras heeft ondertussen de steun van zijn partij gevraagd. 'De onderhandelingen zijn in een cruciale fase aanbeland', aldus de Griekse premier, die niks voelt voor vervroegde verkiezingen in Griekenland.

Negen maanden uitstel

Ondertussen hebben bronnen dichtbij de onderhandelingen aan The Wallstreet Journal gemeld dat er plannen liggen om de Grieken negen maanden uitstel te geven. Het voorstel is onderdeel van Europese onderhandelaars om de Grieken te bewegen tot concessies en hervormingen.

Een uitstel van negen maanden zou Griekenland helpen om de acute betalingsproblemen op te lossen en zou Tsipras en de schuldeisers meer tijd geven om een plan op te stellen.

Het zou volgens de bronnen gaan om financiële hulp ter waarde van een kleine elf miljard euro. 'Wat we hebben aangeboden zou betekenen dat Griekenland volledig is gefinancierd tot maart 2016', aldus één van de bronnen. Het is echter nog onduidelijk hoe de Griekse regering in maart zijn schuld zou moeten terugbetalen.

Jeroen Dijsselbloem, voorzitter eurogroep Beeld anp
Jeroen Dijsselbloem, voorzitter eurogroepBeeld anp

Complexiteit onderschat

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem reageerde vandaag op het Griekse tegenvoorstel. Hij zei dat de Grieken 'de complexiteit van het schuldenprobleem onderschatten'. Hij benadrukte ook dat de Grieken hun pensioensysteem moeten moderniseren.

Hij zei ook dat hij zelf nog niks heeft gezien van de voorstellen die de Griekse regering dinsdag bij de Europese geldschieters heeft ingediend. Dijsselbloem waakt voor te groot optimisme. Volgens hem onderschat de Griekse regering de complexiteit van het proces waarbij de begroting op orde moet worden gebracht en tegelijk de economie weer op de rails moet worden gezet. 'Dat vergt nogal wat ingrepen.'

Experts van de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds onderhandelen al maanden over de Griekse schuldenkwestie. Het land heeft nodig geld nodig, maar voelt niets voor de stringente bezuinigingsmaatregelen die de geldschieters eisen. De huidige regering meent dat de problemen in Griekenland (mede) hierdoor zijn veroorzaakt.

Vorige week woensdag hadden Tsipras en Juncker overleg in Brussel. Ook Dijsselbloem schoof toen aan. Toen al spraken de betrokkenen af dat Athene met tegenvoorstellen zou komen, maar die lieten langer op zich wachten dan gedacht, stellen bronnen tegen ANP.

Woensdag zal er in de wandelgangen druk verder worden onderhandeld over de plannen. Alle Europese regeringsleiders zijn dan aanwezig in het kader van een EU-top om de banden met Latijns-Amerika aan te halen. Die top is nu, met de naderende Griekse deadline, van secundair belang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden