Update

Grieks parlement stemt voor hervormingspakket

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft in de nacht van woensdag op donderdag opnieuw een taai gevecht moeten leveren met de ultralinkse vleugel van zijn partij om een hervormingspakket door het parlement te loodsen. Pas in de vroege donderdagochtend kreeg hij genoeg steun voor de hervormingen.

Tsipras spreekt vannacht tijdens het debat in het Griekse parlement.Beeld ap

De Europese geldschieters en het IMF eisen die hervormingen in ruil voor een nieuw noodkrediet. Dankzij steun van de pro-Europese oppositiepartijen kan de Griekse premier aan hun wensen tegemoet komen.

Van de driehonderd parlementsleden moesten er 151 voor stemmen. Nog voor het eind van de stemming was die meerderheid al behaald. Uiteindelijk stemden 230 leden voor, 63 tegen en waren er vijf onthoudingen. Twee parlementariërs waren afwezig. 31 dissidenten zijn leden van Premier Tsipras' partij Syriza.

Geldverslindend
In het debat draaide het onder meer om de positie van het bankwezen. Bij het omvallen van Griekse banken zouden Europese landen (lees: belastingbetalers) niet als eersten voor de gevolgen moeten opdraaien. Ook de (kleine) Griekse spaarder zou baat hebben bij de hervormingen.

Het pakket maatregelen omvat tevens een reorganisatie van het juridische systeem. De huidige rechtsgang verloopt traag, en is daardoor geldverslindend. Justitie zou zich ook vaker moeten bezighouden met zaken die de staat geld opleveren, zoals het aanpakken van fraudeurs.

Splitsing
De spanningen in de partij van Tsipras, Syriza, zijn hoog opgelopen. In Athene werd de afgelopen dagen volop gespeculeerd over een splitsing binnen de partij en zelfs vervroegde verkiezingen. Prominente partijgenoten lieten de premier in de steek. Parlementsvoorzitter Zoi Konstantopoulou sprak van een 'gewelddadige aanval op de democratie', omdat parlementariërs amper de tijd hadden om het bijna duizend pagina's tellende document te lezen waarin de hervormingen vervat zijn.

De gewezen minister van Financiën, Yanis Varoufakis, is een van de dissidenten die vorige week tegen de Europese hervormingseisen stemden. Gisteren stemde hij echter met de regering mee, naar eigen zeggen omdat het om maatregelen ging die hij zelf al eerder had voorgesteld.

Versobering
Bij het parlementsgebouw werd tijdens het debat gedemonstreerd. Dat gebeurde op initiatief van enkele vakbonden en een kleine partij ter linkerzijde van Syriza.

Een opsteker voor de belaagde premier was dat kort voor het debat bekend werd dat de Europese Centrale Bank (ECB) de liquiditeitspositie van de Griekse banken zal versterken. Volgens enkele media gaat om een financiële injectie van circa 900 miljoen euro, de tweede binnen een week.

Enkele 'pijnpunten' komen op een later moment in het parlement aan de orde. Het gaat daarbij om versobering van het pensioenstelsel en het beperken van belastingvoordelen voor boeren. Europees commissaris Pierre Moscovici (Economische Zaken) zei woensdag in Brussel niet zo zwaar aan te tillen aan enig uitstel. Volgens hem zijn de Grieken de goede weg ingeslagen.

Tsipras overlegt met zijn collega's vannacht tijdens het debat in het Griekse parlement.Beeld afp
Demonstranten in Athene gisteravond.Beeld reuters

Internationale steun

Premier Tsipras daagde het parlement eerder deze week uit alternatieven aan te dragen voor het fel bekritiseerde bezuinigingspakket waaronder hij in Brussel zijn handtekening heeft gezet. 'Ik heb heel veel heroïsche verklaringen gezien, maar geen betere voorstellen.'

Het pakket moet de weg vrijmaken voor internationale steun ter waarde van circa 85 miljard euro. Daarover moet Griekenland verder onderhandelen met de geldschieters. Zowel Brussel als Athene mikt op een akkoord in de tweede helft van augustus. Dan moet Griekenland een schuld van drie miljard euro terugbetalen aan de ECB.

Bij het parlementsgebouw werd tijdens het debat gedemonstreerd. Dat gebeurde op initiatief van enkele vakbonden en een kleine partij ter linkerzijde van Syriza. Er waren enkele duizenden mensen op de been. De demontratie verliep rustig, op een paar incidenten na. Zo werden er molotovcocktails gegooid en werd er een Europese vlag verbrand.

Beeld epa
Beeld ap
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden