Grieks parlement stemt in met steunpakket

Het Griekse parlement heeft ingestemd met het principeakkoord over noodsteun dat de regering van premier Alexis Tsipras heeft gesloten met de internationale geldschieters. Een meerderheid van de parlementsleden stemde vrijdagochtend, na een stevig debat, in met het plan.

Het Griekse parlement. Beeld AFP

Aan Griekenland is in principe een driejarig steunprogramma toegezegd ter waarde van ongeveer 86 miljard euro. In ruil daarvoor moet de Griekse regering een aantal bezuinigingen en hervormingen doorvoeren. Vrijdag buigt de Eurogroep zich over het akkoord. De ministers van Financiën van de eurolanden moeten het licht definitief op groen zetten.

Memorandum of Understanding

De instemming in het Griekse parlement volgt op het nieuws van dinsdag, toen Griekenland een akkoord bereikte met de internationale geldschieters over een nieuwe miljardenlening voor het land.

Wel kreeg de linkse premier Alexis Tsipras tijdens het debat van leden van zijn eigen Syriza-partij felle kritiek te verduren, omdat hij volgens hen voor de eisen van de kredietverschaffers door de knieën is gegaan.

Sinds half juli onderhandelde de Griekse regering met vertegenwoordigers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Europese noodfonds ESM over de voorwaarden voor de steun. Nadat begin juli Griekenland en de andere eurolanden bijna frontaal botsten, verliepen de gesprekken van de afgelopen weken tussen de Griekse onderhandelaars en experts van de geldschieters voorspoedig met als uitkomst een zogeheten Memorandum of Understanding (een intentieovereenkomst, MoU).

De Griekse premier Tsipras (rechts). Beeld afp

Nationale parlementen

Nu ook het Griekse parlement instemt met het akkoord over noodsteun is het de beurt aan de eurolanden om te praten over het MoU.

Vervolgens buigen de nationale parlementen van de andere eurolanden zich over het steunpakket. In elk euroland gelden weer andere procedures rondom leningen uit het ESM. In sommige landen kan de regering groen licht geven, in andere landen stemt het parlement over de lening. Nederland kent formeel een tussenvorm: het kabinet consulteert het parlement en besluit daarna.

Moeten nationale parlementen instemmen?

De negentien landen hebben elk hun eigen procedures om al dan niet aan het parlement toestemming te vragen voor voorgenomen ingrepen in het ESM. In het ene land geeft de regering opdracht aan de eigen vertegenwoordiger in het ESM-bestuur voor of tegen te stemmen, in het andere land komt die opdracht van het parlement. Lees hier hoe het precies zit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden