Grieks improvisatietalent helpt Athene bij Spelen

Het verkeer geldt als grootste hindernis van de Olympische Spelen van Athene. En dus werkt de stad met man en macht aan nieuwe metrolijnen en betere wegen....

Optimisten menen dat de drukte tijdens de Spelen (13 tot 29 augustus) nogal zal meevallen. 'Iedere Athener die één gram gezond verstand heeft, verdwijnt natuurlijk naar de eilanden. Daarom zal je nauwelijks last hebben van het dagelijkse verkeer', meent een Griekse vriend.

Je hoort loco-burgemeester Skylakakis bijna hetzelfde hopen. Want ook hij beschouwt het verkeer als de grootste hinderpaal voor een vlot verloop van de Spelen. 'Wat ons het meest dwars zat, is dat iemand die van de ene kant van de stad naar de andere wil, altijd dwars door het centrum moest. Tot voor kort hadden we geen ringweg.'

Maar al het openbaar vervoer stuit op dezelfde barrière. Wie van een oostelijk gelegen wijk naar het westen wil, zal vaak twee keer moeten overstappen, want de buslijnen doorkruisen de stad niet. Dat kost ontzettend veel tijd. Skylakakis: 'We zijn niet in staat bussen volgens een behoorlijk tijdschema te laten rijden.'

Vandaar dat de gemeente Athene de Spelen als een extra kans beschouwt om te trachten structureel iets te doen aan het verkeer. Er is veel geld en aandacht gestoken in infrastructurele projecten: in metrolijnen en wegen.

Het nieuwe vliegveld Elefterios Venizelos aan de oostkant van de stad heeft niet alleen een railverbinding met de stad gekregen, ook doorsnijdt een tolweg de heuvels rond het centrum van Athene. De weg is met privaat geld aangelegd, en er zal 20 tot 25 jaar tol worden geheven.

De taxichauffeurs klagen steen en been, gesteund door hun invloedrijke vakbond. De tol is veel te hoog voor de modale chauffeur is de klacht, maar boze tongen beweren dat deze met opzienbarend gemak wordt doorberekend aan de klant.

Alle maatregelen om het autoverkeer terug te dringen hebben tot weinig resultaat geleid. Het besluit om de ene dag auto's met een even kenteken de toegang tot het centrum te verbieden en de volgende dag alle voertuigen met een oneven nummer, heeft slechts geleid tot een enorme toename van het aantal motorfietsen en scooters. 'En van het aantal tweede auto's natuurlijk', zegt een jonge Atheense, terwijl ze haar wagen achteloos door de verkeersjungle loodst. 'Het is ook een mentaliteitskwestie, een Griek is nou eenmaal niet uit zijn auto te krijgen.'

Loco-burgemeester Skylakakis houdt vol dat de beruchte luchtvervuiling danig is teruggedrongen. De invoering van katalysatoren en het aanpakken van vervuilende industrieën heeft volgens hem tot resultaat geleid.

De stad staat op haar kop. De Spelen zijn de reden om haar een indrukwekkende opknapbeurt te geven. Wegen worden opnieuw bestraat en gebouwen worden gerenoveerd. Skylakakis vertelt dat particulieren 15 tot 50 procent subsidie kunnen krijgen om hun woningen op te knappen.

Alle Olympische bouwsels zijn op tijd klaar, belooft hij, het Griekse improvisatietalent roemend. Dat zal Denis Oswald van het Internationaal Olympisch Comité als muziek in de oren klinken. Want hij dringt voortdurend aan op meer haast. Vorige week verklaarde hij na een bezoek aan Athene dat er 'geen tijd is om de ogen van de bal te laten afdwalen. Deze wedstrijd is nog lang niet voorbij'.

Daarin heeft Oswald gelijk en de Grieken voelen de hete adem van de kalender in de nek. Met man en macht wordt gewerkt om binnen de resterende tweehonderd dagen de klus te klaren. Op alle bouwplaatsen krioelt het van de bouwvakkers: Russen, Albanezen, noem maar op. Iedereen die een hamer kan vasthouden, staat hier op de steigers.

Van veiligheidshelm of ander beschermend materiaal heeft men nooit gehoord. 'Maar in deze hal is nog geen dodelijk ongeluk gebeurd', verklaart een bouwopzichter tevreden, terwijl vijf meter boven hem een aantal bouwvakkers op een angstig smal randje zonder balustrade aan het werk is.

Hoofdbrekens levert ook de veiligheidssituatie rond de Spelen op. Loco-burgemeester Skylakakis mag verwijzen naar het oppakken van de Griekse terreurgroep 17 November en de uitstekende relaties die Griekenland onderhoudt met de meeste landen in het Midden-Oosten, dat neemt niet weg dat dit sportevenement een prachtdoelwit kan zijn van terrorisme.

De Grieken kregen harde kritiek op de effectiviteit van hun veiligheidsdiensten. Tenslotte bleef de groep 17 November dertig jaar lang ontraceerbaar en kwam de zaak pas aan het rollen nadat een lid per ongeluk een bom in zijn handen liet ontploffen.

De echte deskundige huist in het Ministerie van Publieke Veiligheid en hij heet Eleftherios Ikonomou, kolonel van politie. De kans op binnenlands terrorisme is volgens hem niet meer aanwezig nu '17 November' is opgepakt. 'De echte dreiging komt van het internationale terrorisme.'

Hij wil niet ingaan op de concrete veiligheidsmaatregleen die de autoriteiten hebben genomen. Er wordt volgens hem nauw samengewerkt met veiligheidsdiensten van de VS, Groot-Brittannië, Israël, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Australië.

De kolonel wil ook niet zeggen uit welke hoek hij de grootste dreiging verwacht. 'Dat zou gevaarlijk zijn. Ik vind het ook niet geruststellend dat de aanslagen van de laatste twee jaar zich veelal hebben gericht op islamitische landen.' Dat zou maar een gevoel van valse veiligheid wekken, suggereert hij.

Die internationale samenwerking beperkt zich niet alleen tot oefeningen voorafgaand aan de Spelen, veiligheidsfunctionarissen uit verscheidene landen zullen tijdens het sportevenement actief zijn. 'Maar alleen de Grieken zullen gewapend zijn en dat is niet een kwestie van nationale trots , maar van veiligheid. Mensen die gewapend rondstappen moeten elkaar wel kunnen verstaan', onderstreept de politie-officier.

Enkele cijfers: Griekenland heeft 650 miljoen euro uitgetrokken voor de veiligheidsmaatregelen, drie keer zoveel als Sydney, zegt Ikonomou. Ook loopt er drie keer zoveel personeel rond als in Australië: 41 duizend man van politie, leger, brandweer en hulpdiensten.

En maken al die veiligheidsmaatregelen geen inbreuk op de burgerrechten van de gewone Athener? Ikonomou: 'Natuurlijk, de uitvoering zal haar effect hebben op het dagelijks leven van de stedeling, maar we trachten evenwicht te creëren tussen de veiligheid en de individuele rechten van de bevolking.'

Dat werd dinsdag beaamd door de burgemeester van Athene, Dora Bakoyanni, die zei dat de Spelen niet achter gesloten deuren zullen plaatsvinden. Het is onvermijdelijk dat er veel politie op de been zal zijn, maar we proberen alles zo aangenaam mogelijk te laten verlopen, beloofde Bakoyanni.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden