Grieks 'eerbetoon' valt slecht

Hun vlag op de gevel bracht Grieken tot razernij. Maar Theater Kikker bedoelde het juist zo goed.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER CHARLOTTE HUISMAN

UTRECHT - Aan flarden gesneden hangt het aan de gevel van Theater Kikker in de Utrechtse binnenstad: een doek van zeven bij zeven meter met het blauw-witte patroon van de Griekse vlag en daarop de mededeling 'Sale'.

Theaterdirecteur Harm Lambers en mede-artistiek leider Floor Leene van het Nieuw Utrechts Toneel (NUT) zijn geschokt door de vernieling waarvan zij dit weekend getuige waren. Een aantal Grieken blijkt zich zwaar beledigd te voelen door het gebruik van hun vlag in deze aankondiging van de theatrale manifestatie 'Griekenland in de uitverkoop'.

Deze maand is in het theater 'De Nuttige Winkel' gevestigd waar bezoekers overdag onder meer olijfolie kunnen kopen - tegen de dagolieprijs - en discussiëren, als op een Griekse 'agora'. 's Avonds zijn er voorstellingen als 'De Oude Grieken' of wordt er een 'crisisbingo' gehouden.

Het is bedoeld als theater met een vette knipoog naar de actualiteit van de eurocrisis. Leene beklemtoont dat de manifestatie juist een 'eerbetoon' is aan Griekenland als bakermat van de beschaving. 'Belangrijke zaken als democratie en het theater zijn uitgevonden in het oude Griekenland. Wij onderzoeken of de oude Grieken ons nieuwe inzichten kunnen bieden voor de oplossing van de huidige problemen.'

Maar een aantal Grieken vond dat met het geveldoek de nationale vlag werd bezoedeld. Afgelopen woensdag leidde dat tot felle discussies op straat voor het theater. Hierin mengde zich ook de andere artistiek leider Greg Nottrot, die half-Grieks is. 'Er vielen grote woorden', zegt Harm Lambers, directeur van Theater Kikker. Hij heeft deze spanningen aan de politie gemeld.

In de nacht van vrijdag op zaterdag, toen Theater Kikker al was gesloten, zagen Lambers en Leene vanuit het theater hoe een groepje van zo'n negen mannen de gevel beklom en het doek kapot sneed. De politie wist twee van hen op te pakken, een 29-jarige man uit Den Bosch en een 31-jarige man uit Zeist. Ze hebben beiden bekend.

Sommige Grieken, zoals voorzitter Kerasavopoulos van de Federatie van Griekse Gemeenschappen in Nederland, noemen de vernieling 'begrijpelijk'. Hij zegt dat hij namens de Federatie een klacht heeft ingediend bij het theater.'Ook ik voel me beledigd door het gebruik van de Griekse vlag in deze context. Dit noem ik geen kunst. Mensen zouden geen grappen mogen maken over de ellende van anderen.'

Frustratie

Maar een Griekse bezoeker van de winkel, die vanwege de gevoeligheid van het onderwerp niet met zijn naam in de krant wil, vindt dat 'iedereen met zijn poten van andermans spullen moet afblijven, hoe gekwetst je ook bent'. Hij kent de frustratie van veel Grieken in Nederland. 'Een vriend van mij, die Griekse koffie verkocht op de markt, kreeg net te vaak te horen van klanten: Ik hoef niet te betalen, want Nederland heeft al voor jullie betaald.'

Lambers zegt de klacht van de Federatie niet te hebben ontvangen. Hij kan het zich voorstellen, zegt hij, dat Grieken in Nederland, die vaak persoonlijk worden aangesproken op de problemen met de euro, de goede bedoelingen van het project niet vatten.

Deze vernieling raakt, zegt hij, aan 'de vrijheid van meningsuiting'. 'Wij hebben ons vooraf niet gerealiseerd dat het gebruik van de vlag gevoelig ligt. Maar als wij na de eerste protesten het doek hadden weggehaald, waren we gezwicht voor intimidatie.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden