Grieks Cyprus wacht stug bewind

De Grieks-Cyprioten gaan zondag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. De huidige president, Glafkos Klerides, stelde zich opnieuw kandidaat....

De strijd om het presidentschap van Grieks Cyprus gaat tussen Glafkos Klerides (83) en Tassos Papadopoulos (69). Kandidaat nummer drie, advocaat-generaal Alekos Markides is met zijn 60 jaar een relatieve jongere, evenals de vierde kandidaat, Nikos Koutsou. Maar dit tweetal speelt niet echt een rol in de stembusstrijd.

Mocht zondag geen van de kandidaten een meerderheid krijgen, dan volgt 23 februari een tweede ronde. Maar daar ziet het niet naar uit: volgens een recente peiling van het weekblad Cyprus Weekly stevent Papadopoulos af op een comfortabele overwinning.

Zittend president Klerides is geconfronteerd met twee zware tegenslagen. Ten eerste stelde zijn trouwe luitenant Markides zich plotseling tegenkandidaat en ten tweede blijkt Papadopoulos plotseling gemakkelijk op de overwinning af te stevenen.

Klerides is ervan overtuigd dat alleen hij de moeizame onderhandelingen met de Noord-Cyprioten van Denktash over het vredesplan van VN-chef Kofi Annan voor Cyprus tot een goed einde kan brengen. Naar eigen zeggen is dat de reden waarom hij zich kandidaat stelde voor een derde termijn, zij het dat hij niet de volle vijf jaar wil uitzitten.

Klerides beschouwt de toetreding tot de Europese Unie als zijn belangrijkste wapenfeit, ofschoon de Griekse chantage tegenover de EU-lidstaten ('Cyprus moet lid worden, anders blokkeren wij de verdere uitbreiding van de EU naar het oosten') wellicht een zwaardere rol heeft gespeeld.

Markides was nauw betrokken bij de toelatingsonderhandelingen met de Europese Unie en had gehoopt in het kielzog van Klerides' Europese succes moeiteloos het stokje van de oude leider te kunnen overnemen. Dat zou Klerides min of meer hebben beloofd, heet het in Nicosia.

Nu Markides en Klerides elkaar het leiderschap betwisten van de regerende Democratische Coalitie (DC), is Papadopoulos in het voordeel. Hij geniet de steun van de machtige communistische partij AKEL, mede doordat zijn centrumrechtse DIKO recentelijk steun gaf aan de benoeming van een communist als parlementsvoorzitter.

Papadopoulos pakt Klerides vooral aan op het veronderstelde gebrek aan binnenlands beleid. De president is zo druk geweest met internationale politiek dat hij de boel op het eiland gewoon heeft laten versloffen, vindt Papadopoulos.

Mocht hij komende zondag inderdaad worden uitgeroepen tot president, dan krijgen de Cyprioten een ouderwetse hardliner aan het roer. Papadopoulos staat onverzoenlijk tegenover de Turken en zei enkele jaren geleden tegen de Volkskrant dat hij ook de Grieken niet echt vertrouwde vanwege hun verregaande lankmoedigheid jegens Ankara.

Dat veronderstelt dat onder zijn presidentschap de Grieks-Cyprioten in hun onderhandelingen met de Turkse overburen zich nog onbuigzamer zullen opstellen. Dat zal hem in conflict brengen met de Amerikanen als die zich na de zaak-Irak weer met Cyprus gaan bemoeien.

Papadopoulos heeft dan nog een probleem: volgens de Amerikanen heeft hij in het verleden een dubieuze rol gespeeld bij het witwassen van banktegoeden van de voormalige Joegoslavische president Slobodan Milosevic. Hoewel de Cypriotische regering met een reeks wetten het witwassen heeft bemoeilijkt, is Washington Papadopoulos nog niet vergeten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden