Grieks-Cyprioten wijzen hereniging af

De Grieks-Cyprioten hebben zaterdag tijdens een referendum het herenigingsplan voor Cyprus afgewezen met 76 procent van de stemmen. In het Turks-Cypriotische deel daarentegen hebben 65 procent van de kiezers met 'ja' gestemd...

ANP en Internetredactie

Het plan van de Verenigde Naties had een einde moeten maken aan de dertig jaar durende verdeling van het eiland tussen een Turks en Grieks deel. De afwijzing betekent dat in feite alleen de Grieks-Cyprioten op 1 mei toetreden tot de Europese Unie. Voor een aanvaarding van het plan had er in beide eilanddelen een meerderheid moeten zijn.

De Turks-Cypriotische premier Mehmet Ali Talat vroeg de internationale gemeenschap zaterdag de sancties tegen zijn eilanddeel op te heffen. Hij wil onder meer af van handelssancties die na de Turkse invasie in 1974 zijn opgelegd.

'Wij hebben gedaan wat we moesten doen. Nu is het aan de internationale gemeenschap om te handelen', aldus Talat. Het bezette eilanddeel heeft momenteel alleen rechtsstreekse handel met Turkije.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Gül sloot zich bij de oproep aan. Volgens Gül is door het 'nee' van de Grieks-Cyprioten de deling van Cyprus 'permanent' geworden. De 30.000 Turkse soldaten zullen op Cyprus blijven, aldus Gül tijdens een persconferentie. Volgens het VN-vredesplan had Ankara zijn militaire aanwezigheid moeten terugbrengen.

De Grieks-Cypriotische president Tassos Papadopoulos zei in een tv-toespraak dat hij wil blijven werken aan de hereniging van Cyprus. 'Ik vraag hen (de Turks-Cyprioten) te begrijpen om welke redenen de Grieks-Cyprioten het plan niet konden accepteren. De niet-aanvaarding is niet het einde van de weg. Inspanningen zullen doorgaan', aldus Papadopoulos.

Ook Griekenland wil verder blijven werken aan de hereniging van Cyprus. Dat verklaarde de Griekse regeringswoordvoerder Theodoris Roussopoulos zaterdag in Athene.

De Europese Commissie 'betreurt diep' dat de Grieks-Cyprioten bij het referendum zaterdag het VN-vredesplan voor Cyprus hebben verworpen. Dit blijkt uit een in Brussel uitgegeven verklaring. De commissie zegt tevens bereid te zijn het Turks-Cypriotische 'ja' te belonen.

De internationale gemeenschap had de Cyprioten opgeroepen met 'ja' te stemmen. Het plan waaraan VN-secretaris-generaal Kofi Annan lang had geschaafd, voorzag in een confederatie van twee deelstaten volgens Zwitsers model.

Veel Grieks-Cyprioten waren tegen het plan, omdat het geen garanties bevat dat het Turkse leger zich terugtrekt. Ook zouden Turkse kolonisten op het eiland mogen blijven. Tevens vinden zij de mogelijkheden te beperkt voor Grieks-Cypriotische vluchtelingen die naar het noorden van het eiland willen terugkeren.

Volgens de leider van de Turks-Cyprioten, Rauf Denktash, moet de internationale gemeenschap nu afzien van pogingen de twee gemeenschappen op Cyprus te dwingen om samen te leven. Dit heeft hij zaterdag verklaard na het referendum over het VN-herenigingsplan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden