Grieks bod valt in goede aarde bij EU-geldschieters

De Griekse premier Tsipras werd maandagavond zwaar onder druk gezet door Europese collega's om op de valreep een faillissement van zijn land af te wenden. Nieuwe voorstellen van Athene om het pensioen- en btw-stelsel te hervormen, vielen alvast in goede aarde bij de geldschieters van Griekenland.

Demonstranten bij een pro-Europa-manifestatie. Beeld anp

Uit het vertrouwelijke 11-pagina's tellende plan van Tsipras blijkt dat hij toegeeft aan de eis van de crediteuren om volgend jaar 1,8 miljard euro te bezuinigen op de pensioenen. Tot nog toe wenste Athene niet verder te gaan dan een besparing van 71 miljoen. Verder verhoogt Tsipras de btw-opbrengst met 1,36 miljard en accepteert hij de begrotingsdiscipline waarom de eurolanden en het IMF vroegen tot en met 2018.

'Ik ben ervan overtuigd dat we deze week een akkoord bereiken', zei voorzitter Juncker van de Europese Commissie na afloop het beraad van de euroleiders. Volgens EU-president Tusk zijn de onderhandelingen na weken van impasse vlot getrokken. Bondskanselier Merkel sprak over 'een goed uitgangspunt' maar benadrukte dat er komende dagen 'nog zeer veel werk nodig is'. Ook premier Rutte toonde zich terughoudend. Donderdag en vrijdag zijn de leiders wederom in Brussel, dan zou het akkoord met Athene moeten worden afgekaart.

Wat zijn deze toezeggingen precies waard?

Vijf vragen en antwoorden (+)

Cruciale Eurotop

De Eurotop maandag van de premiers en de daaraan voorafgaande vergadering van de Eurogroep (ministers van Financiën van de eurozone) werden als cruciaal gezien om een Grexit (vertrek Griekenland uit de euro) te voorkomen. Afgelopen ontmoetingen van de financiënministers leiden tot niets, behalve harde woorden voor de Griekse collega Varoufakis.

Ondanks een geïrriteerde start van de Eurogroep - Athene had een verkeerde versie van de plannen opgestuurd - sloot voorzitter Dijsselbloem die af met een opvallend positieve toon. Hij sprak over een 'breed en omvattend' Grieks plan. 'Een stap in de goede richting. Dit biedt de kans om later deze week een akkoord te bereiken', aldus Dijsselbloem. Europees Commissaris Moscovici (Economische en Financiële Zaken) noemde het een 'solide basis'.

De komende dagen zal de trojka (Europese Commissie, ECB, IMF) samen met Griekse regeringsvertegenwoordigers alle onderdelen doorlopen. Als ze niet hard genoeg blijken, moet Athene alternatieve bezuinigingen en hervormingen opstellen. Woensdag komen de financiënministers opnieuw bijeen om het werk van de onderhandelaars te beoordelen. Op basis van dat advies beslissen de regeringsleiders 's avonds of Griekenland in de eurozone kan blijven.

Opmerkelijke ommezwaai

Bij een akkoord ontvangt Athene de nog resterende 7,2 miljard euro van twee eerdere noodleningen (totaal 240 miljard) die het in 2010 en 2012 ontving van de eurolanden en het IMF. Ook krijgt het mogelijk 10,8 miljard die al was gereserveerd voor de Griekse banken. Zonder deze 18 miljard kan Athene de komende maanden niet voldoen aan zijn aflossingsverplichtingen aan de ECB en het IMF en wacht een bankroet.

De ommezwaai van Tsipras bij de pensioenhervorming is opmerkelijk. Hij leek onwrikbaar daarop te bezuinigen ('rode lijn'), mede omdat hij anders een verkiezingsbelofte zou breken. De kans is groot dat het Griekse parlement - dat een eventueel akkoord moet goedkeuren - hier dwars gaat liggen. Ook het toegeven aan de geëiste begrotingsdiscipline de komende jaren zal moeilijk verteerbaar zijn. De eurolanden zijn bereid bij een akkoord de looptijd van de leningen verder te verlengen, waardoor de schuldverplichtingen voor Athene dalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden