Griekenland weer naar de stembus

De nieuwe verkiezingen waarop Griekenland afstevent, komen neer op een referendum over de euro. Wat als het nee wordt?

ISTANBUL - De leiders van de politieke partijen in Griekenland zijn er niet in geslaagd een coalitie te vormen op basis van de parlementsverkiezingen van anderhalve week geleden. Griekenland gaat naar verwachting komende maand opnieuw naar de stembus.


Na negen dagen van moeizame onderhandelingen kwam dinsdag een einde aan de coalitiebesprekingen. 'Het land stevent af op verkiezingen onder zeer slechte omstandigheden omdat sommige mensen hun korte-termijnpartijbelangen boven het landsbelang laten gaan', aldus de socialistische leider Evangelos Venizelos. 'Arrogantie, kleine partijpolitiek en opportunisme hebben helaas geprevaleerd.'


De politieke impasse vergroot de onzekerheid in Griekenland, dat op de rand van een faillissement balanceert. Het land blijft alleen overeind dankzij 240 miljard euro aan noodleningen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds. De EU en het IMF dreigen de geldkraan dicht te draaien als het land stopt met eerder afgesproken bezuinigingen en hervormingen. Als de hulp wordt stopgezet, gaat Griekenland waarschijnlijk op korte termijn failliet.


De Griekse parlementsverkiezingen van een week geleden leverden een zeer verdeelde uitslag op. De twee grote gevestigde partijen, de socialisten en conservatieven, werden door de kiezers gestraft voor hun instemming met de maatregelen die zijn opgelegd door de EU en het IMF. Extreem-linkse en extreem-rechtse partijen kwamen op. Zo werd de radicaal-linkse alliantie Syriza met 17 procent van de stemmen de tweede partij. Syriza weigerde in de onderhandelingen mee te doen aan een coalitie als de bezuinigingen en hervormingen niet voor een groot deel zouden worden geschrapt.


'Wij hebben geprobeerd een regering te vormen die voldoet aan de minimumvoorwaarden van de kiezers', verklaarde Syriza-leider Alexis Tsipras. 'Onze belangrijkste eisen waren het schrappen van de nieuwe hardvochtige verlaging van lonen en pensioenen en het herstel van de rechten van werknemers.'


Volgens opiniepeilingen kan Syriza rekenen op 20 tot 25 procent van de stemmen. De radicaal-linkse alliantie maakt daarmee goede kans de grootste partij te worden. 'De verkiezingen worden een strijd tussen aan de ene kant linkse nihilistische krachten, samen met opportunistische populisten, en aan de andere kant een Europees front, sterk en vastberaden', zei de conservatieve leider Antonis Samaras gisteren.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden