Griekenland slaat alarm over gestrande vluchtelingen

Griekenland heeft alarm geslagen om het enorme aantal vluchtelingen dat in het land dreigt vast te komen te zitten. Dat aantal zou in de zomer kunnen oplopen tot 200 duizend.

Redactie
Migranten staan in de rij voor voedsel in een overbevolkt vluchtelingenkamp aan de grens met Macedonië. Beeld afp
Migranten staan in de rij voor voedsel in een overbevolkt vluchtelingenkamp aan de grens met Macedonië.Beeld afp

Dagelijks bereiken volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zo'n 3.000 mensen het land vanuit Turkije, maar zij kunnen maar mondjesmaat verder reizen. Inmiddels hebben zich 25 duizend vluchtelingen in Griekenland verzameld, die allemaal naar het noorden willen trekken.

Griekenland vreest dat het aantal vluchtelingen alleen maar toe zal nemen. 'Komende maand verwachten we tussen de 50 duizend en 70 duizend migranten en ik ben bang dat ze hier zullen stranden', aldus Yannis Mouzalis, de Griekse minister van Migratie. In het voorjaar, als het weer beter is en de zee rustiger, zal dat aantal naar verwachting nog verder toenemen.

Leger

Mouzalis geeft toe dat het 'erg moeilijk' zal worden om zoveel mensen op te vangen. 'Als het nodig is, zal het leger een rol spelen, zoals dat in alle westerse democratiën gebeurt', zegt de minister. 'Nu wordt het leger al ingezet om bijvoorbeeld kampen te bouwen en voedsel te verdelen. Hoe de situatie morgen is, weten we niet.'

Het liefst reizen de vluchtelingen via de Balkanroute naar West-Europa, maar die betrokken landen (Oostenrijk, Slovenië, Kroatië en Servië) hebben afgesproken maar 580 mensen dagelijks de grens te laten passeren. Ook naar Macedonië reizen is geen optie, aangezien dat land vorige week de grenzen heeft gesloten.

Griekenland kan de opvang en verzorging van zulke grote aantallen niet aan. De kampen zijn overvol.

Migranten in Griekenland komen nauwelijks meer het land uit nu veel grenzen zijn gesloten. Lees hier de reportage van Sarah Venema over Reza, die zijn laatste hoop heeft gevestigd op een gestolen Italiaans paspoort.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden