Griekenland schudt onderhandelteam op na explosieve vergadering

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft een aantal wijzigingen doorgevoerd in het team dat namens de Grieken onderhandelt met de Europese geldschieters en met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het vandaag bekendgemaakte besluit volgt op kritiek op het optreden van minister van Financiën Varoufakis in Riga vorige week.

Minister Yanis Varoufakis met zijn onderminister Euclid Tsakalotos achterop de motor. Beeld reuters

De 54-jarige Varoufakis zou zich slecht hebben voorbereid op de onderhandelingen met zijn ambtsgenoten uit de overige eurolanden. Varoufakis behoudt de steun van de premier, maar volgens ambtenaren krijgt plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Euclid Tsakalotos de leiding over het onderhandelteam.

Tsipras moet alle zeilen bijzetten om nieuw kapitaal te regelen voor Griekenland. Mocht dat geld niet gevonden kunnen worden, dan kan Griekenland eind mei niet meer aan zijn betalingsverplichtingen voldoen.

De Europese Commissie, een van de gesprekspartners, wilde maandag niet reageren op de wijziging van het Griekse team. Wel zei de woordvoerster dat er vanmiddag weer een telefonisch gesprek plaatsvindt.

Het Duitse blad Bild meldde dat Griekenland verder ook concessies heeft gedaan om tot een akkoord met de schuldeisers te komen. Zo zou onder meer het minimumloon niet worden verhoogd en zou de Griekse regering nu wel bereid zijn staatseigendommen te verkopen. Daarmee zou Tsipras terugkomen op sommige verkiezingsbeloftes.

Griekenland werd afgelopen weekeinde gemaand nu echt werk te gaan maken van de onderhandelingen en de gesprekken te versnellen. De boodschap van de andere achttien eurolanden was overduidelijk: geen hervormingsplannen, geen geld.

Op de plank ligt nog circa 7 miljard euro. Geld dat Griekenland goed kan gebruiken nu de schatkist leeg raakt maar het land wel een aantal belangrijke betalingsverplichtingen heeft.

Interview Dijsselbloem

Het woord Grexit is niet gevallen, maar de Eurogroep wordt wel steeds somberder over de redding van Griekenland. Dat geldt ook voor voorzitter Dijsselbloem, die een tweede termijn ambieert.

Voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de ECB Mario Draghi en Carsten Pillath van het EU-secretariaat van Economische Zaken en Concurrentievermogen. Beeld epa

Dijsselbloem

De Europese zorgen komen duidelijk tot uiting in een interview met Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Eurogroep, vanmorgen in de Volkskrant. Daarin erkent hij: de twijfel of Griekenland nog gered kan en wil worden, groeit met de dag. Daags na de explosieve vergadering van de ministers van Financiën vrijdag in het Letse Riga - de Griekse collega Varoufakis werd zonder verdoving door de mangel gehaald - heeft Dijsselbloem daarom contact opgenomen met de Griekse premier Tsipras. 'In een eerdere cruciale fase heb ik hetzelfde gedaan. Het onderhandelingsproces moet nu echt gestroomlijnd worden. Anders gebeuren er ongelukken.'

Volgens Dijsselbloem dingt de tijd. '(...)Meer dan dat. Ik deel volledig de zorg bij mijn collega's, en dan is 'zorg' licht uitgedrukt: komt het nog goed?'

Is Grexit wenseliijk?

Lees twee verschillende antwoorden op deze vraag: D66 Kamerlid Wouter Koolmees versus hoogleraar Economie Arjo Klamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden