Griekenland: oplossing dichtbij

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn eis aan Griekenland over de toekomstige staatsschuld laten varen. Het land heeft nu nog een gat van slechts 10 miljard euro, die opgevuld moet worden. Dat zei de Griekse minister van Financiën Yannis Stournaras vrijdag.

Redactie
De Griekse premier Antonis Samaras (L) met zijn minister van Financiën Yannis Stournaras Beeld afp
De Griekse premier Antonis Samaras (L) met zijn minister van Financiën Yannis StournarasBeeld afp

Het IMF zou volgens Stournaras bereid zijn om te accepteren dat de Griekse staatsschuld 124 procent van het bruto binnenlands product zal gaan bedragen in 2020. Eerder drong het IMF aan op een sanering van de schulden tot een norm van 120 procent van het bbp over zeven jaar.

Bronnen betrokken bij de gesprekken tussen de ministers van Financiën en het IMF meldden echter dat het financieringsgat nog veel groter is dan Griekenland suggereert. Ook ontkennen deze bronnen dat een akkoord tussen de Europese Unie en het IMF dichtbij is.

De Europese ministers van Financiën zijn al akkoord met een plan om de Griekse schuld terug te dringen tot 130 procent van het bbp in 2020. 'Dat laat een gat over van 5 tot 6 procent van het bbp, ongeveer 10 miljard euro', zei de minister.

Volgens andere bronnen binnen het Griekse ministerie van Financiën zal de Europese Centrale Bank (ECB) mogelijk afzien van 9 miljard euro aan rendement op Grieks staatspapier als onderdeel van een plan om de schuld van Griekenland houdbaar te maken. De internationale geldschieters van Griekenland zouden ook nadenken over verlaging van de rente en verlenging van de looptijd van Griekse staatsleningen. Ook een plan om de Griekse regering 10 miljard euro aan staatspapier met korting te laten terugkopen, zou op tafel liggen.

De ministers van Financiën van de eurozone konden begin deze week geen overeenstemming bereiken voor de uitbetaling van de volgende tranche van de noodhulp aan Griekenland. Onder meer Nederland eist dat de schuld van Griekenland op een beheersbaar niveau komt. Maandag komen de ministers opnieuw bij elkaar om te praten over Griekenland.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden