Griekenland krijgt nog drie dagen voor akkoord
Griekenland krijgt nog drie dagen om een akkoord met zijn geldschieters te bereiken. Maandagavond komen de regeringsleiders van de eurolanden speciaal bijeen om de Griekse premier Tsipras indien nodig de laatste duw te geven. Blijft een akkoord uit dan hebben de eurolanden noodplannen klaarliggen om de gevolgen van een 'Grexit' (vertrek Griekenland uit de eurozone) op te vangen.
Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem sprak donderdagavond over 'een laatste kans' voor Griekenland, nadat overleg met de ministers van Financiën geen doorbraak had opgeleverd. 'Het ziet er zeer somber uit.' IMF-voorzitter Lagarde riep de Griekse politici op zich eindelijk eens als 'volwassenen' te gedragen. Europees Commissaris Moscovici (economische en financiële zaken) zei dat het de hoogste tijd is dat Tsipras en zijn financiënminister Varoufakis 'serieus gaan onderhandelen'.
Dat de euroleiders de Griekse crisis naar zich toetrekken, geeft aan dat de hoogste alarmfase is bereikt. Mogelijk wordt het een slikken-of-stikken-top voor Athene, al is er enige uitloop mogelijk omdat eind volgende week de EU-leiders wederom in Brussel zijn voor hun reguliere zomertop. Varoufakis erkende donderdagavond dat 'de acceptatie van een ongeluk gevaarlijk dichtbij is gekomen'.
Liveblog
De Volkskrant hield gedurende de hele dag een liveblog bij over de ontwikkelingen omtrent Griekenland. Lees het blog hier terug.
Kapitaalvlucht
Lagarde benadrukte dat Griekenland eind deze maand 1,5 miljard euro aan het IMF moet aflossen. Daarvoor geeft ze geen respijt. Ondertussen neemt de kapitaalvlucht uit Griekenland steeds grotere vormen aan. Afgelopen dagen haalden spaarders en bedrijven 2 miljard euro weg bij de Griekse banken. EU-diplomaten verwachten dat Athene op zeer korte termijn het kapitaalverkeer aan banden legt. Volgens betrokkenen waarschuwde ECB-directielid Coeuré de ministers dat de Griekse banken mogelijk maandag al gesloten blijven.
Varoufakis zei na afloop dat hij zijn collega's een nieuw 'alomvattend voorstel' had gepresenteerd dat 'de Griekse crisis voor eens en altijd' zou oplossen. Het nieuwe plan draait om een plafond aan het begrotingstekort waarboven automatisch bezuinigingen in werking treden. Daarnaast wil Varoufakis dat het Europese noodfonds de Griekse schulden bij de ECB (27 miljard euro) overneemt. Dat zou de aflossingslast van Athene aanzienlijk verlagen.
Geliefd bij de trojka, gehaat in Athene
Yannis Stournaras zit tussen hamer en aambeeld. De president van de centrale bank van Griekenland zou graag concessies doen om een akkoord te bereiken, maar moet het compromisloze standpunt van zijn premier Tsipras en diens minister van Financiën Varoufakis uitdragen. Dat doet hij soms met openlijke tegenzin, zoals u hier leest.
'Fantasie'
Het voorstel werd door de andere ministers nauwelijks serieus genomen. 'Fantasie', beoordeelde een betrokken EU-ambtenaar de inhoud. De geldschieters (eurolanden en IMF) eisen concrete bezuinigingen en hervormingen van onder meer van het pensioen- en Btw-stelsel. Alleen dan zijn de crediteuren bereid de nog resterende 7,2 miljard euro van de eerder toegezegde leningen (240 miljard) over te maken. Zonder dat geld gaat Griekenland deze zomer failliet.
Voorafgaand aan de speciale eurotop komen de ministers van Financiën nogmaals bijeen, vermoedelijk maandag. De meeste bewindslieden zijn de Griekse kwestie én Varoufakis spuugzat. 'We zullen het Varoufakis heel erg duidelijk maken: het spel is over!' zei de Oostenrijkse minister Schelling bij aankomst van de beladen vergadering van de Eurogroep. 'Alleen een wonder kan Griekenland nog redden', verklaarde de Letse bewindsman Reirs. 'Griekenland moet de realiteit onder ogen zien. Dat is niet leuk maar je kunt de waarheid niet verloochenen', zei de zichtbaar geïrriteerde Slowaakse minister Kazimir.