Griekenland koploper corruptie

Van alle Europese landen staat Griekenland het hoogst op de lijst van corrupte landen: nummer 94 van de 176 onderzochte staten.

AMSTERDAM - Griekenland wordt van alle Europese landen als het corruptst ervaren. Op de wereldranglijst die corruptiewaakhond Transparency International gisteren publiceerde, bungelt het land tussen Malawi, Colombia en India, op plaats 94 van de 176 landen die zijn onderzocht.


Griekenland is daarmee veertien plekken gezakt ten opzichte van vorig jaar. Ook Italië is gezakt en wordt na Griekenland ervaren als het corruptste euroland.


De internationale organisatie Transparency International publiceert ieder jaar een wereldranglijst van corruptie. Omdat corruptie lastig objectief te meten is, rangschikt de lijst landen naar hoe corrupt hun publieke sector wordt ervaren. De waakhond maakt daarvoor gebruik van een mix van analyses van internationale organisaties, zoals de Wereldbank en World Economic Forum, en eigen onderzoek onder de bevolking.


De daling van Griekenland is slecht nieuws voor de andere eurolanden, die de hervormingen in Griekenland op gespannen voet volgen. 'Het is een idioot drukke dag,' zegt de directeur van de Griekse afdeling van Transparency International, Costas Bakouris. 'Vooral Duitse journalisten zijn boven op het nieuws gedoken.' Duitsland is de grootste nettobetaler voor noodsteun aan Griekenland.


'Plaats 94 is slecht en corruptie is een groot probleem hier waar we hard aan moeten werken', zegt Bakouris. Toch wil hij de uitslag nuanceren. 'De lijst kijkt naar hoe corruptie wordt ervaren. Door de economische crisis zijn wij dag in dag uit in het internationale nieuws en wordt elk probleem van corruptie uitgebreid besproken.' Dat verklaart volgens hem dat corruptie nu als groter probleem wordt ervaren.


Relatieve lijst

Ook zijn de internationale eisen aan Griekenland strenger geworden. Als het land daar vervolgens niet aan voldoet, helpt dat mee aan een slechtere score op de index. Daarnaast wijst hij erop dat het een relatieve lijst is. Het kan dus ook zijn dat andere landen het beter zijn gaan doen en Griekenland niet zozeer slechter.


In het licht van de eurocrisis werd de laatste tijd steeds duidelijker hoe diep corruptie zit ingebakken in de Griekse samenleving. Volgens de topman van de Griekse belastingdienst loopt het land jaarlijks 40- tot 45 miljard euro mis door belastingontduiking. Ook politici doen daar aan mee, bleek uit een lijst die een Griekse journalist publiceerde met namen van Grieken die geld hebben op een Zwitserse bankrekening.


Naast belastingontduiking is 'kleine corruptie', het betalen van smeergeld, niet ongewoon. De Griekse Transparency International interviewde 12 duizend Grieken over hun ervaringen met corruptie en 13 procent zei daarmee te maken te hebben gehad, het merendeel in de zorg. Door de crisis is het aantal incidenten van corruptie niet afgenomen, maar wel de bedragen die er mee zijn gemoeid.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden