Griekenland kan stroom migranten niet meer aan

Het Griekse asielsysteem kan de migrantenstroom niet langer verwerken. Asiel aanvragen is er bijna onmogelijk nu het aantal migranten dat de Griekse kust bereikt, is verzesvoudigd ten opzichte van de eerste maanden van vorig jaar. Opvang voor asielzoekers is er nauwelijks. Velen reizen zo snel mogelijk door over land naar Noord-Europa.

Beeld nicola zolin

Hoewel de migranten die de overtocht van Libië naar Italië maken veel aandacht trekken, komen dit jaar bijna net zoveel migranten Europa binnen via het noodlijdende Griekenland. In de eerste vijf maanden van 2015 waren het er volgens de VN al meer dan 42 duizend.

Geld om ze op te vangen is er niet, zegt de Griekse staatssecretaris voor Migratie, Tasia Christodoulopoulou, tegen de Volkskrant. 'We hebben al nauwelijks geld voor pensioenen. We hebben noodpakketten nodig en tenten, zodat we deze mensen een slaapplek kunnen aanbieden. Hoe sneller Europa ons helpt, hoe sneller het probleem kan worden opgelost.'

Verzet

Het door de Europese Commissie voorgestelde plan om 40 duizend asielzoekers - 24 duizend uit Italië en 16 duizend uit Griekenland - over de EU-landen te verdelen, stuit op veel verzet. Voor Griekenland gaat het juist niet ver genoeg. 'De verdeling is gebaseerd op cijfers uit 2014', zegt Christodoulopoulou. 'Wij weten nu al dat Griekenland in 2015 meer migranten krijgt dan Italië.'

Op de Griekse eilanden komen dagelijks ruwweg zeshonderd migranten aan, die na dagen wachten een document krijgen dat hen toestaat tijdelijk in Griekenland te blijven om asiel aan te vragen. Zo'n aanvraag doen is al bijna onmogelijk geworden. 'Er is een groot personeelstekort bij de asieldiensten', zegt asieladvocate Maria Papamina. 'In Athene is het hoofdkantoor gesloten en kan asiel aanvragen alleen nog via Skype. Ze hebben een persoon achter een computer gezet, terwijl honderden asielzoekers proberen verbinding te maken.'

De Griekse regering vermoedt dat het aantal migranten zo is toegenomen omdat Syriërs die eerst vanuit Turkije de situatie in hun land afwachtten, de hoop hebben opgegeven. Het merendeel van de migranten die in Griekenland aankomen, is afkomstig uit Syrië. 'Zolang er geen oplossing voor de oorlog in Syrië is, blijven deze vluchtelingen komen', zegt staatssecretaris Christodoulopoulou.

Beeld Nicola Zolin
Beeld ap

Slaapplaasten

De migrantenstroom overvalt de Grieken. Ze hebben geen geschikte opvangcentra en te weinig politiepersoneel om de migranten snel te registreren. Migranten slapen daardoor dagenlang op de politiebureaus van de strengste eilanden. Waar de chaos op de politiebureaus te groot is om iedereen vast te houden, slapen ze in parkjes of vervallen gebouwen. Wie geld heeft, slaapt in een hotel.

Op het eiland Leros hebben vrijwilligers een pand opgeknapt, maar de politie laat de vluchtelingen er niet slapen totdat hun vingerafdrukken zijn geregistreerd zijn en hun achtergrond is gecontroleerd.

'Ze staan onder arrest', zegt burgemeester Michalis Kolias. 'Ik heb maar achttien politiemannen, terwijl ik er sowieso wel dertig kan gebruiken. Ik kan geen man missen om voor dat pand te staan. We wachten op geld van de overheid om een echt opvangcentrum te maken, met politie en dokters die altijd aanwezig zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden