Griekenland, internet en Strauss-Kahn: genoeg te bespreken op de G8

Deauville, Normandië, Frankrijk. Goed 4000 inwoners, twee uur van Parijs, en vandaag en morgen toneel van topoverleg. En wel in de vorm van de G8. Het luxestadje is veranderd in een vesting. Er is meer dan 12.000 man politie op de been, naast dertig helikopters, drones en marineschepen.

Agenten bij de ingang van de G8-conferentie in Deauville.Beeld afp

Grote economieën van deze wereld (Frankrijk, de Verenigde Staten, Rusland, Japan, Duitsland, Engeland, Italië, Canada en sinds kort de Europese Unie) bespreken de toestand van de wereld - zij het dat de legitimiteit van het gezelschap wat teruggelopen is sinds de opkomst van landen als China, India, Brazilië en Mexico. Neemt niet weg dat een aantal niet-onbelangrijke wereldleiders twee dagen bijeen zijn, in een tijd dat er nogal wat te bespreken valt.

1. De opstanden in de Arabische wereld
Nieuwe gevechten in Jemen, Egypte misschien op weg naar een stabiele democratie, onrust in Syrië, aanhoudende bombardementen in Libië, en ga zo maar even door. Wat gaan 'we' - de Westerse wereld - daar aan doen? Samenwerking met Afrika vormt een vast programmapunt. Een aantal Afrikaanse en Arabische staatshoofden wordt in Deauville verwacht. Moeten we een concrete oplossing verwachten? Nou nee, maar voor alle onderwerpen geldt: in Deauville zijn invloedrijke, machtige mensen bijeen.

2. Internet
De trouvaille van dit overleg: e-G8. Internet moet een van de zwaartepunten van de G8 worden. Voorafgaand aan Deauville waren alle mondiale hoofdrolspelers op het gebied van internet naar Parijs gelokt, voor een soort internet-topconferentie die voorstellen voor de G8 moest opleveren. President Sarkozy, en met hem de Franse diplomatie, heeft de neiging zwaar in te zetten op de topoverleggen die Frankrijk mag organiseren. Mark Zuckerberg (Facebook), Niklas Zennström (Skype), Eric Schmidt (Google), Jimmy Wales (Wikipedia) en Rupert Murdoch (mediamagnaat en onder meer oprichter van internetkrant The Daily), allemaal hebben ze gehoor gegeven aan de lokroep van het Élysée. Ook eurocommissaris Neelie Kroes en de Nederlandse Alcatel-Lucent topman Ben Verwaaijen behoorden daar tot de sprekers.

De rol van internet als motor voor de economie zal ter sprake komen maar ook de neutraliteit van het web, onafhankelijk van aanbieder en gebruiker. Ook privacy behoort tot de onderwerpen. Zuckerberg heeft al laten weten Facebook te willen openstellen voor jongeren onder de dertien jaar. Op dit moment moeten Facebook-gebruikers nog minimaal 13 jaar oud zijn om een account te kunnen maken. 'Mijn filosofie is dat je er het best jong mee kunt beginnen.'

3. Wie wordt de opvolger van Strauss-Kahn?
Geen officieel agendapunt, maar informeel zullen de kandidaten voor de toppositie van het Internationaal Monetair Fonds over de tong gaan. Sinds het aftreden van Strauss-Kahn, vanwege beschuldigingen van poging tot verkrachting van een kamermeisje in New York als IMF-topman, heeft alleen de Franse minister van Economie Christine Lagarde zich officieel kandidaat gesteld. Haar kandidaatschap wordt gesteund door de meeste westerse landen en China, maar ligt gevoelig bij andere opkomende economieën als Mexico, Brazilië en India. Zij vinden dat het nu eens de beurt is aan iemand uit hun geledingen, in plaats van weer automatisch te kiezen voor een Europeaan (zoals de afgelopen jaren gebeurde). Meest waarschijnlijke tegenkandidaat: de Mexicaan Augustín Carstens, president van de Mexicaanse centrale bank.

4. Hoe nu verder met Griekenland?
Wel of geen steun, wel of niet verplichten tot herstructureren, Griekenland wel of niet failliet laten gaan: de meningen over wat te doen met de torenhoge schulden van Griekenland en de mogelijke problemen die dat met zich meebrengt voor de Eurozone, lopen op z'n zachtst gezegd uiteen. Niet iets waar de VS, Japan, Rusland en Canada direct iets over te zeggen hebben, desondanks is de Griekse schuldencrisis een belangrijk probleem.


Anti-overheidsprotest in Sanaa, Jemen, gisteren.Beeld reuters
De Franse president Sarkozy in gesprek met Mark Zuckerberg (Facebook) op de trappen van het Élysée.Beeld reuters
De Franse minister van Economie Christine Lagarde, kandidaat voor de functie van topvrouw van het IMF.Beeld ap
Protest in Athene tegen het Griekse pakket aan bezuinigingen.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden