Griekenland haalt 1,3 miljard op met obligaties

Griekenland heeft vandaag 1,3 miljard euro opgehaald met de uitgifte van kortlopende obligaties. De rente kwam bij de eerste veiling sinds de schuldverlichting, waarbij investeerders bijna driekwart van hun Griekse claims afschreven, lager uit dan een maand eerder.

Griekenland ontving in totaal biedingen ter waarde van 2,7 miljard euro voor de obligaties met een looptijd van 3 maanden. Het gemiddelde rendement kwam uit op 4,25 procent, tegen 4,61 procent in februari. Het rendement en de waarde van een obligatie bewegen tegengesteld. Een lager rendement wijst op een hogere waarde.

De 3-maandsleningen zijn voor Griekenland de enige toegang tot de financiële markten. De meeste obligaties worden daarbij opgekocht door Griekse banken.

Spanje
Spanje zag de rendementen vandaag bij obligatieveilingen eveneens dalen. De Spaanse staat haalde 3,6 miljard euro op met leningen voor 1 jaar en 1,5 miljard euro met obligaties voor 18 maanden. De rente op de kortste leningen kwam uit op 1,4 procent, tegen 1,9 procent bij de voorgaande veiling. Het gemiddelde rendement op de langere leningen daalde van 2,3 procent tot 1,7 procent.

Het Europese noodfonds EFSF had vandaag ook succes met de veiling van obligaties. Het fonds haalde 1,9 miljard euro op met een lening voor 6 maanden. In totaal ontving het EFSF daarbij biedingen ter waarde van ruim 5,2 miljard euro. Het gemiddelde rendement kwam uit op 0,2 procent.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden