Commentaar

'Griekenland gaat ons hoe dan ook geld kosten'

Erkenning van de noodzaak van Griekse schuldverlichting is nodig om de eurocrisis op te lossen.

© THINKSTOCK

Het enthousiasme dat premier Rutte en minister De Jager van Financiën afgelopen week ten deel viel voor hun voorstel een Europese supercommissaris voor de euro te noemen, is zwaar overdreven. Alsof hier het ei van Columbus was bedacht, zo warm reageerde politiek Den Haag.

Een eurocommissaris die landen die notoir tegen de Europese afspraken zondigen, onder curatele kan stellen en zelfs uit de euro kan dwingen is een idee met merites. Maar voor de acute eurocrisis van dit moment, de kwestie-Griekenland, biedt het geen soelaas. Het voorstel vereist immers een Europese verdragswijziging, een jarenlang proces dat veel tegenstand zal oproepen.

Rutte en De Jager erkennen dat. Vrijdag zagen zij zich gedwongen te verklaren dat hun exitvoorstel voor eurolanden nooit op Griekenland kon slaan, omdat dat land onder de huidige regels alleen vrijwillig kan vertrekken. De PVV die direct boter bij de vis eiste, kreeg daarmee nul op het rekest.

De timing van hun voorstel valt uiteraard niet los van de Griekse kwestie te zien. De frustraties in Noord-Europa zijn hoog opgelopen, nu de Griekse regering de zomer niet heeft gebruikt om hard door te pakken na de eurotop van eind juli. De politieke druk op de Grieken zal alleen maar verder toenemen.

Of daarmee ook een oplossing dichterbij komt, is de vraag. Nederlandse hoogleraren economie zijn het over één ding eens, zo bleek zaterdag in deze krant: de Grieken kunnen hun schulden onmogelijk terugbetalen. Draconische bezuinigingen of niet, binnen de eurozone of niet - de realiteit is dat schuldverlichting voor Griekenland onafwendbaar is. Alleen met Chinese groeipercentages zouden de Grieken een kans maken hun verplichtingen na te komen. Dat is niet reëel. Rutte en De Jager moeten de Nederlandse burger duidelijk maken dat Griekenland ons hoe dan ook geld gaat kosten. Nee, dat levert geen enthousiasme op, zoals het idee van de supercommissaris. Maar het is voor de realiteitszin van het debat wel zo verhelderend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden