Update

'Griekenland betaalt ECB en IMF', lange rijen voor banken

Terwijl Grieken maandag in groten getale naar de bank trekken, voldoet Griekenland zijn uitstaande betalingen van in totaal 6,8 miljard euro bij de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat meldde het Griekse ministerie van Financiën maandagochtend.

Redactie
Grieken in Athene in de rij voor een bankfiliaal. Beeld reuters
Grieken in Athene in de rij voor een bankfiliaal.Beeld reuters

De betalingen hangen samen met het akkoord dat Griekenland een week geleden sloot met de andere eurolanden. Daardoor kan er worden onderhandeld over een nieuw pakket noodleningen en wordt Griekenland voorzien van een overbruggingskrediet voor de komende maanden. Daarmee kan het land voldoen aan de aflossingsverplichting bij de ECB en kan de achterstand in betalingen aan het IMF worden weggewerkt.

Griekenland werd vrijdag een overbruggingskrediet van 7,2 miljard euro toegezegd uit het noodpotje van de Europese Commissie. Binnenkort starten de onderhandelingen over het nieuwe steunpakket, dat het noodlijdende land in de komende drie jaar in totaal van ongeveer 86 miljard euro moet voorzien. De onderhandelingen nemen naar verwachting enkele weken in beslag.

Lees ook

De Grieken blijft weinig bespaard. Na de crisis waren er vrijdag hevige bosbranden. Die in de buurt van Athene lijkt aangestoken. Volkskrantcorrespondent Sarah Venema was ter plaatse. (+)

Lange rijen voor banken

Met de heropening van de banken hopen de Grieken vandaag weer over te kunnen gaan op een normaal leven. Bij verschillende banken in hoofdstad Athene stonden lange rijen voor de deur. Veel mensen willen hun rekeningen en belastingen betalen. Bankiers verwachten verder weinig problemen. 'Ons netwerk is er klaar voor', zei een official van de Piraeus Bank.

De banken in Griekenland waren drie weken gesloten nadat de regering de onderhandelingen met de geldschieters afbrak en een referendum organiseerde. Ook nu blijven restricties van kracht. Grieken mogen maximaal 420 euro per week pinnen, dit in plaats van zestig euro per dag, de restrictie die tot vandaag gold. Het komt wekelijks op hetzelfde bedrag neer, maar scheelt een aantal bezoeken aan de pinautomaat. Ook mogen Grieken nog steeds geen transacties naar het buitenland doen. Dit alles om te voorkomen dat de Grieken massaal hun spaargeld opnemen of overmaken naar het buitenland.

Grieken wachten voor een bankfiliaal in Athene. Beeld epa
Grieken wachten voor een bankfiliaal in Athene.Beeld epa

Btw omhoog

Vandaag is ook de btw-verhoging van 13 naar 23 procent ingegaan, waardoor bepaalde levensmiddelen duurder worden. Zo worden onder andere vis, koffie, thee, melkproducten, maar ook condooms duurder. De belastinghervorming is de eerste maatregel van Tsipras om de geldschieters tegemoet te komen. Deze stappen moeten Griekenland na een onzekere maand weer op het juiste pad brengen.

In oktober volgen de prijzen van het openbaar vervoer. De verhoging moet de Griekse regering dit jaar 800 miljoen euro extra opleveren, berekende het Griekse ministerie van Financiën.

Vismarkt in Athene. De btw op onder andere vis is vandaag verhoogd naar 23 procent. Beeld reuters
Vismarkt in Athene. De btw op onder andere vis is vandaag verhoogd naar 23 procent.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden