Griekenland bereid tot verdere bezuinigingen bij ontsporen begroting

Akkoord met IMF en eurolanden dichterbij

Griekenland is bereid een noodpakket met bezuinigingen klaar te zetten dat het kan invoeren zodra de begroting dreigt te ontsporen. Met deze toezegging doorbrak de Griekse minister van Financiën Tsakalotos vrijdagavond de impasse met zijn geldschieters, de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Europees Commissaris voor Economische en Financiële Zaken Pierre Moscovici en Euclid Tsakalotos, de Griekse minister van Financiën. Beeld afp

Een akkoord met de geldschieters is nodig voor de verdere uitbetaling van de derde noodlening voor Griekenland (86 miljard euro). Naar verwachting vliegen de onderhandelaars van de Europese Commissie, het IMF en de Europese Centrale Bank (ECB) volgende week naar Athene om de belofte in een akkoord vast te leggen.

Tsakalotos zette tijdens vertrouwelijk spoedberaad met Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem het licht niet definitief op groen. Hij wil dit weekeinde nader overleg met de Griekse premier Tsipras over de omvang van het noodpakket.

Onrust wegnemen

Onzekerheid over de uitbetaling van de derde noodlening veroorzaakte de laatste dagen nervositeit op de financiële markten en bij betrokken politici. Die onrust wegnemen is 'in ieders belang', liet Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem vrijdagavond in een verklaring weten. Athene en Brussel vrezen dat verder gedraal de Griekse kwestie tot speelbal maakt in de komende verkiezingen in Nederland en Duitsland,

Tijdens het overleg in Brussel drong het IMF aan op een noodpakket met bezuinigingen ter waarde van 2 procent (3,6 miljard euro) van het Griekse bruto binnenlands product (bbp). De Europese Commissie had een lager bedrag geaccepteerd, Dijsselbloem probeerde de partijen tot elkaar te brengen.

Tsakalotos verzette zich tegen de 2-procentseis van het IMF. Zijn land heeft sinds 2009 hard gesnoeid en hervormd in ruil voor leningen van het Europees noodfonds. Premier Tsipras heeft de Grieken bezworen dat nieuwe bezuinigingen niet meer nodig zijn. Sinds 2009 is de Griekse economie met circa 25 procent gekrompen.

Wantrouwen

Tsakalotos drong daarom aan op een verlenging van de bestaande afspraak dat Griekenland in actie komt bij dreigende begrotingsoverschrijdingen, zonder precies vast te leggen met welke maatregelen. Dat ging het IMF niet ver genoeg, waarna Tsakalotos zich volgens betrokkenen bereid toonde een zachter noodpakket te accepteren. Een optie die over tafel ging is dat de 2 procent aan maatregelen over twee jaar worden verdeeld: 2018 en 2019.

Het wantrouwen bij de geldschieters zit diep. Tsakalotos erkende eerder dat hij pas eenderde van de beloofde hervormingen en saneringen heeft doorgevoerd die gekoppeld waren aan de lening van najaar 2015. Het noodpakket is een stok achter de deur om Athene op het afgesproken begrotingspad te houden. Vooralsnog lijkt het er overigens niet op dat de maatregelen nodig zijn. De Griekse economie groeit sinds vorig jaar boven verwachting, zo ook de belastinginkomsten.

Als de onderhandelaars van het noodfonds, het IMF en de ECB weer in Athene zijn, zullen ze de precieze invullingen en voorwaarden van het noodpakket vastleggen. Ook willen ze een oplossing voor de verdere flexibilisering van de Griekse arbeidsmarkt (makkelijker collectief ontslag) en een mogelijke tegenvaller van 700 miljoen euro in 2018.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.