'Griekenland beleeft een crisis in een crisis'

Griekenland heeft in de maand juli meer overzeese vluchtelingen te verwerken gekregen dan in heel 2014. Het Europese grensbewakingsagentschap Frontex zegt in vier weken 49.550 mensen te hebben onderschept op de Egeïsche zee.

Syrische vluchtelingen komen aan op het strand bij Eftalou, op de achtergrond is de Turkse kust te zien Beeld ANP

De Griekse kustwacht komt uit op bijna 55.000. 'Griekenland beleeft een crisis in een crisis', zei premier Alexis Tsipras vrijdag op tv. Hij wil dat Europa in actie komt. 'Het wordt tijd dat de EU laat zien of het een solidaire unie is of een die alleen de grenzen probeert te beschermen.'

De vluchtelingen gaan over land naar Turkije en kiezen daar voor de oversteek, van luttele uren, naar een van de vier naburige Griekse eilanden: Lesbos, Chios, Kos of Samos. Negen op de tien vluchtelingen komt uit Syrië of Afghanistan, terwijl het aandeel Pakistanen toeneemt. Mensensmokkelaars rekenen tot 1.100 euro voor de overtocht. In juli wist de Griekse kustwacht 47 smokkelaars te arresteren.

'Er is alle reden om bezorgd te zijn', reageert Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling. 'De Griekse eilanden hebben adequate opvang nodig, want dit is een recept voor meer ellende en agressie.' Ze wijst op het risico van besmettelijke ziekten, door de slechte hygiëne en trage registratie op Lesbos en Kos. Na een bezoek aan Lesbos, begin juli, besloot ze via de Amerikaanse koepelorganisatie International Rescue Committee (IRC) hulp te verlenen.

Vrijwilligers

Ze benadrukt dat de opvang op de eilanden nu vooral door vrijwilligers gedaan wordt. 'Hulpverleners zijn er nauwelijks, er zal meer geld beschikbaar moeten komen.' Zelf klopte ze de afgelopen weken tevergeefs aan bij Europese regeringen. De vijf hulpverleners die IRC naar Lesbos stuurde, leggen vooral sanitaire voorzieningen aan. 'Maar gezien de aantallen schiet de hulp aan alle kanten tekort.'

In de EU ligt de nadruk op het tegengaan van mensenhandel en het redden van vluchtelingen middels zoek- en reddingsoperaties. Het budget voor de Griekse Frontex-missie, Poseidon gedoopt, werd in april verdrievoudigd, maar volgens het agentschap is meer nodig. 'Twee maanden geleden hebben we al om versterking gevraagd', aldus adjunct-directeur van Frontex Gil Arias Fernandez.

In Griekenland, en dan?
Hoe migranten door Europa reizen, lees je hier

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden