Grieken fors achter op schema

Griekenland loopt flink achter op het hervormingsschema dat het met zijn Europese bondgenoten is overeengekomen. Vertegenwoordigers van de troika die het land recent hebben bezocht, tonen zich zeer ontevreden.

AMSTERDAM - Het Duitse dagblad Rheinische Post schrijft dat Griekenland 210 van de afgesproken 300 hervormingsmaatregelen niet heeft uitgevoerd. Vooral met het verhogen van de belastinginkomsten en het privatiseren van staatsbedrijven schiet het niet op.


De krant baseert zich op informatie van 'een lid van de Duitse regering' dat een voorlopig verslag van de troika heeft ingezien. De troika is het driemanschap van Europese Centrale Bank, Europese Commissie en Internationaal Monetair Fonds dat toeziet op de saneringsprogramma's van de eurolanden die teren op noodhulp uit het EFSF-fonds.


In Brussel wordt het bestaan van het bewuste document over de Griekse vorderingen ontkend. Een EU-diplomaat vertrouwde het Duitse weekblad Der Spiegel wel toe dat het Griekse hervormingsprogramma 'behoorlijk uit de rails is gelopen'.


Een IMF-woordvoerder zei op een persconferentie in Washington dat een aantal hervormingsdoelen 'zijn bereikt, een aantal zijn gemist, en over de rest kunnen we niet oordelen omdat we onvoldoende gegevens hebben'. Het IMF voorziet dat de Griekse economie dit jaar bijna 7 procent krimpt, in plaats van de 4,5 procent die in de reddingsplannen was voorzien. Zelfs als Griekenland zich keurig aan zijn bezuinigingsschema zou houden, zou het land er daardoor toch slechter voorstaan dan in het reddingsscenario.


De Oostenrijkse eurocommissaris Johannes Hahn keerde eind vorige week eveneens ontzet terug uit Griekenland. Hij ontdekte dat de Griekse overheid 11,5 miljard euro Europees subsidiegeld ongebruikt op de plank laat liggen, omdat diverse overheidsorganen het maar niet eens kunnen worden over de besteding. 'Door de bureaucratische chaos worden de beschikbare middelen niet benut', zei hij. 'Terwijl deze subsidies juist zijn bedoeld om de Griekse economie erbovenop te helpen.'


Fraude

De Grieken hingen vorige week zelf ook nog wat vuile was buiten. Het hoofd van het grootste zieken- en pensioenfonds van Griekenland deed een boekje open over de omvangrijke fraude met sociale uitkeringen. Hij maakte bekend dat zeker 30.000 Grieken op grond van een volmacht het pensioen van een ander incasseren. Veel van die volmachten zijn meerdere jaren geldig, en tot nu werd nauwelijks gecontroleerd of de bijbehorende gepensioneerde nog in leven was. Dat de gemiddelde leeftijd van de 'volmachtgepensioneerden' boven de 85 jaar ligt, doet het ergste vrezen.


Ook met blindenuitkeringen wordt kennelijk op grote schaal gesjoemeld. Enkele Griekse eilanden tellen, afgaand op het aantal invalidenuitkeringen, extreem veel blinden. In maart stelden inspecteurs op het eiland Zakynthos vast dat van de 700 blinde bewoners er slechts 60 werkelijk beroofd waren van het licht in hun ogen.


Omdat Griekenland zich niet aan eerdere afspraken heeft gehouden, is in juni de beoogde uitbetaling van 4,2 miljard euro noodhulp opgeschort. De Grieken moeten nu voor 24 juli, als de volgende troika-inspectie in Athene arriveert, een plan voor 11,5 miljard euro extra besparingen op tafel leggen. Die bezuinigingen zouden in 2013 en 2014 hun beslag moeten krijgen.


Uitstel

Het Griekse ministerie van Financiën heeft de europartners donderdag echter opnieuw om uitstel gevraagd. Het land wil twee jaar extra - dus tot 2016 - de tijd krijgen om de gevraagde bezuinigingen uit te voeren.


Van het volgende troika-evaluatierapport hangt in principe af of Europa weer een paar miljard euro noodhulp aan Griekenland overmaakt. Het berooide land heeft alleen in augustus en september al 12,5 miljard euro nodig om zijn rekeningen te betalen. Onderdeel van die verplichtingen is volgens persbureau Bloomberg aflossing van 3,1 miljard euro op staatsobligaties die de ECB in zijn bezit heeft en waarvan de vervaldatum 20 augustus is.


Het troika-rapport is vrijwel zeker niet op tijd klaar om die deadline te halen. Bovendien hebben de eurolanden hun handen momenteel vol aan de bankenhulp voor Spanje. Bloomberg meldt dat er achter de schermen naarstig naar een oplossing wordt gezocht voor de ECB-schuld. Griekenland zou het probleem drie maanden voor zich uit kunnen schuiven door de aflossing te financieren met de uitgifte van schatkistpapier, of de ECB zou met de hand over zijn hart kunnen strijken door de Grieken een maand uitstel te gunnen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.