Grieken en Turken nader tot elkaar

De Griekse premier Costas Simitis heeft woensdag maatregelen aangekondigd om de slachtoffers van de aardbeving van dinsdag snel te helpen....

Internationale reddingsteams, waaronder een Turks dat als eerste arriveerde, helpen bij het zoeken naar overlevenden. Van veel kanten wordt de hoop uitgesproken dat de plotse Grieks-Turkse toenadering ook een politiek vervolg zal krijgen.

Turkije heeft woensdag verklaard alle mogelijke steun te willen bieden aan 'ons buurland en onze vriend' Griekenland. Daarbij werd onderstreept hoezeer de Griekse hulpacties ten behoeve van de slachtoffers van de Turkse aardbeving van 17 augustus diepe indruk hebben gemaakt op de Turkse bevolking.

De Griekse regering zal zich vooral richten op snel herstel van de schade. Premier Simitis zei dat dakloze families onderdak zullen krijgen in hotels. Ook krijgen zij 1300 gulden per gezin om de eerste nood te lenigen. Ook andere getroffen groepen krijgen financiële hulp. Simitis zei verder dat de ramp geen gevolgen zal hebben voor de toetreding tot de EMU, omdat de economie de gevolgen van de aardschok wel kan dragen.

Volgens de autoriteiten zijn er zestienduizend mensen dakloos geworden. Dat aantal kan nog stijgen als er beschadigde woonblokken worden afgekeurd.

Die kans is reëel. Het vermoeden bestaat dat vooral in de arme wijken een loopje is genomen met de strenge bouwvoorschriften. Experts verklaarden dat van de 1100 beschadigde huizen in de noordelijke wijken zeker 80 procent onbewoonbaar is.

Aangenomen wordt dat het juist toepassen van de regels in het stadscentrum de verklaring is voor de betrekkelijk geringe schade daar. In Athene werden woensdag nog tientallen naschokken gevoeld waaronder één hevige in de middag. Daardoor durfden veel mensen niet in hun woningen te blijven en brachten zij opnieuw de nacht door in de open lucht. De misère werd gisteravond nog verergerd doordat het ging regenen.

Reddingswerkers wisten in de loop van woensdag nog honderd overlevenden onder het puin vandaan te halen. Onder hen was een tienjarig jongetje dat ongedeerd bleef doordat zijn vader 24 uur lang een balk kon tegenhouden die zijn zoon dreigde te verpletteren. De vader zat gisteravond nog steeds bekneld.

Veel reddingstreams opereren samen op het terrein van de Ricomexfabriek waar reinigingsmiddelen worden gemaakt. Gevreesd wordt dat daar nog dertig werknemers zijn bedolven. Een Turks team heeft met speciale apparatuur tekenen van leven gehoord.

Familieleden van fabrieksarbeiders hebben zich rond het terrein verzameld in de hoop dat er overlevenden worden gevonden. Nikos Poulopoulos is een van hen, zijn zoon wordt vermist: 'We hopen dat hij leeft, maar we weten helemaal niets.' Brandweercommandant Panaghiotis Fouras zei te twijfelen of er nog overlevenden in de fabriek zijn.

De autoriteiten hadden voor één dag de noodtoestand uitgereopen in het stadscentrum. Scholen bleven dicht en de bewoners werd verboden hun huizen binnen te gaan voordat ze door bouwkundigen waren onderzocht.

Archeologen zijn begonnen de schade in het Nationaal Archeologisch Museum op te nemen waar een aantal stukken van hun sokkel zijn gevallen. Ook op de Acropolis is enige schade geconstateerd aan de 2500 jaar oude gebouwen. Stukken marmer zijn van een van de zuilen van het Parthenon gevallen en ook de Propyleën, de monumentale toegangspoort tot de Acropolis, heeft lichte schade opgelopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden