Commentaar

'Grexit' zou slecht zijn voor beide partijen

De Griekse leercurve moet veel steiler worden, de Eurogroep moet flexibeler en creatiever te werk gaan.

Fokke Obbema
Alexis Tsipras Beeld epa
Alexis TsiprasBeeld epa

Een cruciale bijeenkomst zou het worden, met onderhandelen tot het ochtendgloren. In plaats daarvan waren Griekenland en de Eurogroep er maandag snel uit: wederom zat een compromis er niet in. Bijna een maand na het aan de macht komen van het linkse Syriza is er bij het overbruggen van tegengestelde opvattingen nog bar weinig vooruitgang geboekt. Dat is spelen met vuur, want het scenario van een 'Grexit' (Griekenland uit de euro) is nu een kwestie van dagen.

Zo'n exit uit de eurozone is slecht voor beide partijen. De chaos in Griekenland zal niet te overzien zijn, wanneer de drachme weer de nationale munt wordt. Een massale kapitaalvlucht met een verdere verarming van het land ligt dan voor de hand. De Europese landen zullen hun miljardenkredieten nooit meer terugzien - alleen al Duitsland heeft tachtig miljard uitstaan. Bovendien is er het gevaar dat Portugese en Spaanse spaarders besluiten hun euro's elders in veiligheid te brengen - met als duur gevolg nieuwe steunprogramma's voor het bankwezen in die landen.

Om dit scenario te vermijden moet zowel de Griekse regering als de Eurogroep minder aan het eigen gelijk vasthouden. Dat begint bij Griekenland, waarvan de toppolitici nog een steile leercurve moeten doormaken. Na hun overwinning moeten zij de nederlaag slikken dat het beloofde einde van het verketterde Europese hulpprogramma nu niet kan. Met een, al dan niet anders genoemde, voortzetting ervan zullen de Grieken akkoord moeten gaan. Bovendien moeten zij niet met algemene leuzen, maar met doorgerekende hervormingsplannen voor hun economie komen - hoogste tijd voor een reality check.

In reactie daarop behoort de Eurogroep aanzienlijk meer bereidheid te tonen om er uit te komen. Maandag vonden de Grieken een blok beton op hun weg. Alleen de Europese Commissie kwam met een soepel tussenvoorstel, dat bij de Grieken in goede aarde viel.

Mogelijk had Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem gelijk door dat compromis weer aan te scherpen, omdat het de Grieken te veel uitwegen bood onder hun verplichtingen uit te komen. Maar bij de volgende en laatste gelegenheid moet de Eurogroep meer flexibiliteit en creativiteit aan de dag leggen. Niet alleen Griekenland heeft een probleem.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden