'Grexit' beter voor Grieken én EU, vindt ChristenUnie

Uittreding van Griekenland uit de eurozone is zowel voor de Grieken als voor de rest van de eurolanden gunstiger dan voortmodderen. Dat is de belangrijkste conclusie van het rapport De euro gewogen dat de Tilburgse hoogleraar economie Johan Graafland in opdracht van de ChristenUnie (CU) heeft geschreven.

De Griekse minister van Financiën, Yannis Stournaras op een persconferentie.Beeld reuters

CU-leider Arie Slob onderschrijft de conclusie. Het gunstige effect van een 'grexit' voor Griekenland zou zijn dat de economische groei sneller terugkeert dan wanneer het land in de euro blijft. Voor de andere eurolanden is de toenemende stabiliteit een belangwekkend gevolg. Om deze effecten te bereiken, moet wel aan een hele rij voorwaarden worden voldaan. De uittreding moet goed 'gemanaged' worden; er moet substantieel op de Griekse leningen worden afgeschreven en Griekenland zou extra financiële ondersteuning dienen te krijgen; na de uittreding, die Athene ook zelf moet willen, zou Griekenland volwaardig lid van de EU moeten blijven.

Gelijkwaardig
In het rapport van Graafland worden voor het eerst verschillende opties voor de oplossing van de eurocrisis gelijkwaardig tegen elkaar afgewogen. CU-partijleider Arie Slob spreekt van het 'doorbreken van het monodenken' waarin tot nu toe steeds de 'onomkeerbaarheid' van de euro werd verondersteld. De oorspronkelijke opdracht aan Graafland was de splitsing in een 'neuro' voor de noordelijke en een 'zeuro' voor de zuidelijke landen te onderzoeken. De hoogleraar heeft dit onderzoek zelf verbreed naar vijf beleidsopties. Welke route er ook gekozen wordt, aldus het rapport, de aanpak van de crisis gaat nog veel geld kosten. In elk geval zal er fors moeten worden afgeschreven op de leningen aan zuidelijke eurolanden, willen die in de toekomst perspectief hebben.

Volledig opbreken van de euro in nationale munten, zoals de PVV voorstelde, beoordeelt Graafland als 'onnodig kostbaar'. Ook het opsplitsen in een 'neuro' en 'zeuro' wijst hij af, vooral omdat Zuid-Europa daar weinig mee opschiet. De huidige eurozone in stand houden, kan een gunstige beleidsoptie zijn, maar alleen als de deelnemende landen cultureel en qua economische structuur meer op elkaar gaan lijken. De kans daarop is klein.

Tegen leenvoorwaarden
Met dit rapport in de hand zal de ChristenUnie zich vandaag keren tegen de verlichting van de leenvoorwaarden voor Griekenland waarmee minister Dijsselbloem deze week heeft ingestemd. Graafland wijst op de neiging van de politiek om alleen korte-termijnoplossingen na te streven, waarin de kosten op de langere termijn onvoldoende worden gewogen. Terwijl in een muntunie juist de kosten op een termijn van meer dan twintig jaar leidend dienen te zijn.
Toen Graafland voor de zomer begon met zijn onderzoek, werd even gesuggereerd dat hij niet onafhankelijk zou zijn, want lid van de ChristenUnie. Dat bleek onwaar - het lid van de ChristenUnie op het huisadres van de hoogleraar bleek zijn vrouw.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden