NieuwsGreta Thunberg

Greta Thunberg boos op wereldleiders: ‘Jullie hebben mijn dromen gestolen’

Een zichtbaar boze en emotionele Greta Thunberg heeft maandag op de VN-Klimaattop in New York de wereldleiders berispt. Zij beschuldigde hen van het verraden van haar generatie door de uitstoot van broeikassen niet aan te pakken. ‘Hoe durven jullie’, zei de Zweedse tiener, die het wereldwijde gezicht is geworden van de groeiende jeugdbeweging tegen het gebrek aan actie voor het klimaat.

Redactie
Greta Thunberg spreekt de wereldleiders bestraffend toe bij het begin van de VN-Klimaattop in New York. Beeld EPA
Greta Thunberg spreekt de wereldleiders bestraffend toe bij het begin van de VN-Klimaattop in New York.Beeld EPA

Thunberg zei bij de opening van de top met trillende stem maar met stevige woorden dat de generaties die het meest hebben vervuild, haar en haar generatie met de extreme gevolgen van de klimaatverandering hebben belast.

‘Dit is allemaal verkeerd. Ik zou hier niet moeten zijn. Ik zou aan de andere kant van de oceaan weer naar school moeten gaan’, zei de 16-jarige, die een jaar vrij nam van haar opleiding. ‘Jullie hebben mijn dromen en mijn jeugd gestolen met jullie loze woorden.’

Hoe Greta Thunberg kon uitgroeien van een schuwe 15-jarige scholier tot een mediagenieke Cassandra met superpower

Vrijdag staken en demonstreren wereldwijd miljoenen mensen voor het klimaat. De basis voor deze klimaatstaking werd een jaar geleden gelegd door de Zweedse tiener Greta Thunberg. Wat maakt haar zo succesvol? Een verklaring in vijf archetypen.

Klimaatidool Greta Thunberg (16) arriveert per CO2-neutraal zeiljacht in New York voor VN-top

‘Land in zicht!’, schreef het 16-jarige klimaaticoon Greta Thunberg woensdag op Twitter aan haar 1,1 miljoen volgers. Na een Atlantische oversteek van ruim twee weken was in de vroege ochtenduren dan eindelijk het Amerikaanse vasteland opgedoemd. Op de foto die ze bij het bericht plaatste, schitterden de lichtjes van Long Island in het donker.

Zweeds ‘klimaatmeisje’ Thunberg gaat jaar niet naar school, maar strijdt volop voor klimaat

De 16-jarige Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg neemt een jaar vrij van school om zich volledig in te zetten voor haar strijd tegen klimaatverandering. Thunberg begon vorig jaar een spijbel-actie voor het klimaat die door tal van scholieren in andere landen werd overgenomen.

De straat roept om actie, wat doen de wereldleiders? Zes vragen over de klimaattop in New York

Zeker zestig wereldleiders komen maandag in New York bijeen voor een ‘Climate Action Summit’ van de VN. De klimaatcrisis vraagt om daadkracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden