PostuumShere Hite (1942 - 2020)

Grensverleggend seksonderzoeker die het vrouwelijk genot op de eerste plaats stelde

Shere Hite in 1997. Beeld Ullstein Bild via Getty Images
Shere Hite in 1997.Beeld Ullstein Bild via Getty Images

De Amerikaanse feministe Shere Hite, bekend om haar onderzoek naar de vrouwelijke seksualiteit, is op 77-jarige leeftijd in Londen overleden.

Hite werd bekend door The Hite Report: A Nationwide Study of Female Sexuality. Van deze in 1976 verschenen studie werden wereldwijd 50 miljoen exemplaren verkocht. Op basis van een peiling onder 3.500 vrouwen schreef Hite onder meer dat veel vrouwen niet opgewonden raken van penetratie. Daardoor werd zij door sommige mannen als ‘anti-man’ gezien. Playboy noemde haar boek The Hate Report. ‘Ik zei dat penetratie niet zo veel deed voor veel vrouwen, en daar werden sommige mensen heel boos over’, zei ze in 2011 in The Guardian.

Hite werd geboren in Missouri. Als student aan Columbia University in New York poseerde ze naakt voor Playboy en voor een advertentie voor een typemachine van Olivetti. Maar toen ze de tekst bij de foto las, ‘De typemachine is zo slim zodat zij het niet hoeft te zijn’, deed ze mee aan een feministisch protest tegen de advertentie.

‘Destijds was ik de enige seksonderzoeker die feminist was’, zei Hite later. Ze constateerde dat vrouwen veel gemakkelijker tot een orgasme kwamen door masturbatie dan door penetratie. Volgens haar kwam 70 procent van de vrouwen niet klaar door penetratie. Daarmee nam ze afstand van het werk van eerdere seksuologen als Kinsey, en Masters en Johnson, die volgens haar te veel uitgingen van een mannelijk perspectief.

‘Haar werk was grensverleggend’, zei de Britse schrijver Julie Bindel in The Guardian. ‘In veel opzichten begon zij de seksuele revolutie voor vrouwen in de jaren zeventig na het abjecte falen van de zogenaamde seksuele revolutie van de jaren zestig. In de jaren zestig hadden vrouwen niet het idee dat ze recht hadden op seksueel genot. Shere Hite stelde voor het eerst het vrouwelijk genot op de eerste plaats.’

Ongelukkige vrouwen

Hite kreeg ook kritiek. Volgens sommige wetenschappers schoot haar onderzoek methodologisch tekort, vooral omdat haar steekproeven niet representatief zouden zijn. Voor haar boek Women and Love stuurde ze 100.000 enquêteformulieren de deur uit, waarvan ze er 4.500 terugkreeg. Op basis daarvan stelde Hite onder meer dat 95 procent van de vrouwen zich emotioneel en fysiek misbruikt voelden door hun echtgenoot. Dit cijfer kon alleen zo hoog zijn, omdat ‘waarschijnlijk alleen ongelukkige vrouwen de tijd nemen om de 127 essayvragen te beantwoorden’, schreef The Washington Post in 1987.

Ze werd ook aangevallen door conservatieve, vaak christelijke groepen in de Verenigde Staten die haar ideeën over vrouwelijk seksueel genot als een gevaar voor het gezinsleven zagen. Nadat ze met de dood werd bedreigd, verhuisde ze naar Europa. In 1985 trouwde ze met de Duitse concertpianist Friedrich Höricke. Tien jaar later nam ze de Duitse nationaliteit aan, omdat ze Duitsland opener en toleranter vond dan haar geboorteland.

De laatste jaren woonde ze in Londen met haar tweede echtgenoot, Paul Sullivan. Ze leed al enkele jaren aan alzheimer en parkinson.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden