Grenspompen eisen subsidies terug

Tweehonderd pomphouders in de grensstreek eisen samen 20 miljoen euro (44 miljoen gulden) van de oliemaatschappijen Esso, Shell, en Texaco....

Beta, de belangenvereniging van de pomphouders, ondersteunt die eisen en stapt naar de rechter. Beta denkt een goede kans te maken, omdat pomphouder T. Tijssens uit Maastricht donderdag een rechtszaak over dezelfde subsidie tegen Esso won. 'Deze uitspraak is een fantastische ontwikkeling', zegt E. Schuitema van Beta.

Bovag, de andere brancheclub , bestudeert de uitspraak. Bovag wil zijn leden bijstaan, maar heeft over verdere stappen nog geen beslissing genomen.

Tijssens klaagde Esso vorig jaar aan. Hij openbaarde dat Esso een subsidie - ter grootte van maximaal honderdduizend euro (220.371 gulden) - die voor individuele pomphouders in de grensstreek was bedoeld ter compensatie van omzetverlies door een accijnsverhoging, in eigen zak stak.

De subsidie, die in 1997 werd ingesteld door minister Zalm van Financiën, was bedoeld ter compensatie van omzetverlies dat pomphouders in de grensstreek leden door een verhoging van de accijns op autobrandstoffen.

De oliemaatschappijen roomden de honderduizend euro voor de pomphouders echter af door tijdelijk de huur te verhogen of zogeheten margesteun terug te vorderen. Zo was de huur bij Tijssens in 1997 achteraf vastgesteld op 91 duizend gulden (41.294 euro). Over 1998 verhoogde Esso de huur ineens tot 230 duizend gulden (104.369 euro). Volgens Tijssens telde Esso bij de brutowinst ook de ontvangen grensstreeksubsidies op.

Esso verdedigde zich door er op te wijzen dat de contracten met de ondernemers dit toelieten. De rechter ging daar donderdag aan voorbij. Esso moet het geld terugbetalen. Het concern overweegt in beroep te gaan.

Intussen werken de olieconcerns aan een reactie op de bevindingen van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Die vindt afspraken tussen concerns en pomphouders over 'de marge van de pomphouders' een doorn in het oog. Volgens de NMa worden de benzineprijzen door deze marktstructuur kunstmatig hoog gehouden. De NMa denkt dat de automobilist hierdoor 2,5 à 5 eurocent per liter benzine te veel betaalt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden