nieuwsVS

Grenspolitie VS schiet opnieuw met traangas op migranten aan grens Mexico

De Amerikaanse grenspolitie heeft op Nieuwjaarsdag traangas op Mexicaans grondgebied afgevuurd, waar naar schatting 150 migranten aan het grenshek bij de stad Tijuana stonden. Het is de tweede keer dat vanuit de VS is geschoten om migranten af te schrikken sinds begin november in Tijuana een aantal ‘karavanen’ van migranten uit Midden-Amerika zijn aangekomen.

Een groep migranten bij de Mexicaanse grens bij Tijuana vlucht op Nieuwjaarsdag voor traangas, dat door de Amerikaanse grenspolitie is afgevuurd.
 Beeld Getty Images
Een groep migranten bij de Mexicaanse grens bij Tijuana vlucht op Nieuwjaarsdag voor traangas, dat door de Amerikaanse grenspolitie is afgevuurd.Beeld Getty Images

De migrantengroep probeerde het hek aan de strandzijde van Tijuana over te komen toen de Amerikaanse grenswachten schoten. De VS beweren gericht te hebben op stenengooiers die wat verder van het hek af stonden, maar verslaggevers van persbureaus Reuters en AP berichten dat er geen stenen werden gegooid tot er met traangas werd geschoten.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in de eerste twee jaar van zijn termijn veel gewag gemaakt van het versterken van de grens met Mexico. Voor zijn ideaal – een muur van kust tot kust – mag hij dan nog steeds geen geld van het Congres hebben gekregen, de grenspolitie treedt hard op. De recente dood van twee migrantenkinderen in Amerikaanse gevangenschap leidde tot veel kritiek.

De pas aangetreden Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador tracht in overleg met Washington de migratieroute naar het noorden onder controle te krijgen. Maar beschietingen op zijn grondgebied maken dat wel moeilijk.

Prikkeldraad

‘Kinderen ter grootte van een peuter’ werden volgens de Amerikaanse grenspolitie over scheermesprikkeldraad getild, maar de agenten konden naar eigen zeggen niet helpen omdat ze met stenen werden bekogeld. De dienst zette daarop traangas, pepperspray en rook in. Aan de Amerikaanse zijde van de grens zijn 25 migranten aangehouden, anderen kropen door het hek weer terug naar Mexico.

Een Midden-Amerikaanse vrouw en haar zoon proberen op Nieuwjaarsdag bij Tijuana illegaal de grens naar de Verenigde Staten over te steken.
 Beeld Getty Images
Een Midden-Amerikaanse vrouw en haar zoon proberen op Nieuwjaarsdag bij Tijuana illegaal de grens naar de Verenigde Staten over te steken.Beeld Getty Images

De migranten hadden gehoopt dat de veiligheidsmaatregelen aan de grens wat waren verminderd vanwege de jaarwisseling, vertelden enkelen van hen aan Reuters. De meesten komen uit Honduras, waar in oktober een groep migranten vertrok die onderweg uitgroeide tot een karavaan van zesduizend Midden-Amerikanen, die het alom aanwezige bendegeweld en de armoede in hun landen ontvluchten.

In november was de Volkskrant in Tijuana. Hoewel de bestorming van de grensmuur mislukte, de nachten koud zijn en het voedsel schaars, hielden Midden-Amerikaanse migranten hoop de VS binnen te komen.

Het Mexicaanse Tijuana is van oudsher een stad van migranten. Maar de vreemdelingenhaat steekt ook daar de kop op, want toeristen blijven weg. Bang voor de migrantenkaravaan. ‘Het is een ramp.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden