Grenscontroles en extra veiligheidsmaatregelen The Passion in Amersfoort

De grens tussen Nederland en België wordt intensief bewaakt en gecontroleerd. De marechaussee werkt hierbij samen met de politie. Volgens een woordvoerder van de marechaussee is de grenscontrole bij België in reactie op de aanslagen in Brussel nu weer tijdelijk ingevoerd.

Redactie
Extra Marechaussee op de luchthaven Schiphol. Beeld anp
Extra Marechaussee op de luchthaven Schiphol.Beeld anp

De grenscontrole gebeurt op basis van steekproeven en informatie waarover de marechaussee beschikt. Daarbij kan het gaan om het controleren van identiteitspapieren en het controleren van voertuigen.

Volgens terrorismecoördinator Dick Schoof worden er honderd extra mensen voor de grenscontrole tussen België en Nederland ingeschakeld.
De politie in België zoekt naar minstens één voortvluchtige verdachte die is te zien op een beeld van een bewakingscamera van vliegveld Zaventem.

Belgische media hebben dat beeld gepubliceerd. Schoof: 'In België wordt druk gespeculeerd dat er mogelijk nog daders op de vlucht zijn en dat is een extra reden om de grens goed te bewaken. Dat doen de Duitsers en Fransen ook.'

Daarnaast wordt extra politie ingezet op de treinstations in de vier grote steden en voert de marechaussee extra patrouilles uit op de luchthavens Schiphol, Rotterdam en Eindhoven. Op de stations van Roosendaal, Breda en Arnhem, waar internationale treinen stoppen, wordt extra gepatrouilleerd.

Ook zijn er in heel Nederland zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen genomen, aldus premier Mark Rutte. 'Alle diensten staan zeer alert paraat om waar nodig in te grijpen en extra maatregelen te nemen.' De bewaking van de parlementsgebouwen in Den Haag is opgeschroefd. Daar lopen nu marechaussees rond met automatische geweren.

Volgens Dick Schoof zijn de extra veiligheidsmaatregelen in Nederland 'uit voorzorg' en is er, ondanks de extra maatregelen, geen reden om het dreigingsniveau in Nederland aan te passen. Het dreigingsniveau in Nederland is nog altijd substantieel, dat betekent dat hier ook aanslagen kunnen plaatsvinden. Concrete aanwijzingen dat dit ook zal gebeuren, zijn er niet.

Luchthaven Schiphol. Beeld anp
Luchthaven Schiphol.Beeld anp

Maatregelen The Passion

Rond het spektakel The Passion, donderdag in Amersfoort, komen ook extra veiligheidsmaatregelen. Dat heeft burgemeester Lucas Bolsius dinsdagavond laten weten.

Uit voorzorg zal de politie meer zichtbaar aanwezig zijn. Ook komt er een verscherpte toegangscontrole bij het Eemplein. Dat betekent: controle van jassen, tassen en spullen die bezoekers bij zich hebben.

Dinsdagavond werd het station Amersfoort nog ontruimd. Er was rond 19.30 uur een verdacht pakketje gevonden. Treinen konden niet vertrekken of aankomen. Later bleek het pakketje ongevaarlijk.

Dinsdagmiddag werd het pand van uitgeverij Sanoma in Hoofddorp ontruimd vanwege een bommelding. Alle medewerkers moesten het pand verlaten. In het gebouw is onder meer de redactie van Nu.nl gevestigd. Het pand is vlak bij het station, waar dinsdag ook een trein werd stilgezet omdat er iets verdachts in de trein aanwezig zou zijn. Volgens de politie werd er in de trein niks aangetroffen.

Nederlanders wordt afgeraden naar Brussel te reizen totdat meer duidelijkheid is over de situatie daar. Dat schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken in een aangescherpt reisadvies. Nederlanders die al in Brussel zijn, wordt aangeraden zoveel mogelijk binnen te blijven, uit de buurt te blijven van de luchthaven en de metro en instructies op te volgen van autoriteiten.

undefined

De politie Haarlemmermeer heeft station Hoofddorp ontruimd in verband met een mogelijke dreiging. Beeld anp
De politie Haarlemmermeer heeft station Hoofddorp ontruimd in verband met een mogelijke dreiging.Beeld anp

Donderdag Kamerdebat over aanslagen

De Tweede Kamer debatteert donderdag met premier Rutte en minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) over de aanslagen in Brussel.
PVV-leider Geert Wilders kwam dinsdag met het voorstel en hij kreeg bijval van de andere partijen. 'Parijs was al dichtbij, maar Brussel is om de hoek', aldus Wilders.

Hij vindt een debat hard nodig en meent dat het kabinet betere antiterreurmaatregelen moet nemen. 'Donderdag is het moment dat we hopelijk wat meer weten over de aanslagen en kunnen debatteren', stelde Alexander Pechtold (D66).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden