Grensconflict: Nederland in verweer tegen Duitse windmolens

Nederland tekent protest aan tegen de bouw van een Duits windmolenpark op de Noordzee. In Nederlandse ogen komt het offshore-park Riffgat, ten noordoosten van Rottumerplaat, 'ten dele in Nederland' te liggen. Dat zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Maar Duitsland beschouwt het 13,2 vierkante kilometer tellende gebied nabij de Eemsmonding als volledig Duits territorium.

Windmolenpark van de EWE. Beeld AFP
Windmolenpark van de EWE.Beeld AFP

De eerste funderingspaal van het uiteindelijk dertig windturbines tellende project is op 15 juni in de grond geslagen. Uit protest over het begin van de bouw stuurde Rijkswaterstaat een brief naar het Duitse energiebedrijf EWE.

Daarin schreef Rijkswaterstaat dat EWE een vergunning nodig had voor het Nederlandse deel van het project. 'Wij hebben Rijkswaterstaat nogmaals duidelijk gemaakt dat het Nederlandse recht niet geldig is voor Riffgat, want wij bouwen het park in een gebied dat de Duitse overheid als het hare beschouwt', zegt EWE-woordvoerder Christian Bartsch.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een reactie dat de 'Nederlandse claim is gebaseerd op het Zeerechtverdrag van de Verenigde Naties'. Over het grensconflict met Duitsland, dat zijn territoriale aanspraak terugvoert op een leenbrief uit 1464 van de Oost-Friese rijksgraaf Ulrich I, sloten de Duitse en Nederlandse regering in 1960 het Eems-Dollardverdrag. Maar dat verdrag geldt alleen tot drie zeemijlen uit de kust, niet voor het gebied tussen de drie en de twaalf zeemijlen, waarachter de internationale wateren beginnen. Precies tussen de drie en twaalf zeemijlen verrijst nu het windmolenpark Riffgat.

Grensdispuut
Nederland hoopt dat met de komst van het park nu eindelijk een oplossing kan worden gevonden voor de decennialange impasse rond het grensdispuut. 'Nederland streeft naar duidelijke afspraken in dat gebied, omdat we ervan overtuigd zijn dat beide zijden baat hebben bij helderheid over een grens', zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. 'Nederland heeft inmiddels met Duitsland overeenstemming dat er op korte termijn gesproken moet worden om deze helderheid te bieden.'

'Er zijn geregeld gesprekken tussen Duitsland en Nederland, met als doel overeenstemming te bereiken over het economische gebruik van het grensgebied', bevestigt het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. Windmolenpark Riffgat moet in de zomer van 2013 klaar zijn. Het park zal dan volgens het Duitse energiebedrijf EWE 120 duizend Duitse huishoudens van stroom voorzien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden